Bastila padla. Francouzský král byl zajat, souzen a společně s manželkou popraven. Celá Evropa se rozhodla za tento čin Francii potrestat válečným tažením a royalisté začínají znovu nabírat na síle. Národ je rozdělen. Otec bojuje se synem, matka proklíná dceru, na dveře ťuká jakobínská diktatura a vlády se ujímá madam Gilotina. Rok 1793 byl nejdramatičtějším obdobím francouzské revoluce a na jeho pozadí se odehrává napínavý a zároveň tragický příběh skvělého historického románu Devadesát tři, který napsal Victor Hugo. Kniha patří mezi vrcholná díla francouzského romantismu.

Devadesát tři rozhodně nepatří mezi nejznámější knihy francouzského velikána Victora Huga. Přesto je výjimečná a o nic méně důležitá než jeho ostatní opusy. Tento barvitý historický příběh je posledním románem, který autor napsal a navíc v něm zachycuje bouřlivou dobu roku 1793, kdy francouzská buržoazní revoluce byla na svém vrcholu.

Představovat čtenářům jednoho z nejznámějších a nejvýznamnějších spisovatelů je asi dosti zbytečné. Tento významný francouzský spisovatel se u nás proslavil především svým čtyřsvazkovým opusem Bídníci, popřípadě románem Chrám matky boží v Paříži. Jeho díla jsou silně ovlivněna tehdejší nelehkou dobou. Za malý příklad poslouží hlavní hrdina Bídníků galejník Jean Valjean, popřípadě právě jeho román Devadesát tři, ve kterém zachycuje francouzskou buržoazní revoluci.

Bastila padla a král je mrtev, přesto se zdá, že revolucionáři nemají úplně vyhráno. Royalisté opět nabývají na síle a do Francie se tajně vrací Markýz de Lantac, nepřítel francouzské revoluce. Ihned se k němu přidávají celé vesnice obyvatel, kteří považují změnu režimu za útok na jejich zvyky. S touto armádou bojuje proti profesionální armádě revoluční, nad kterou má ale vendeéská početní převahu.

Samotná kniha je rozdělená na tři hlavní části (Na moři, V Paříži, Ve Vendée). Ve kterém Hugo zobrazuje nejdramatičtější rok Velké francouzské revoluce, rok 1793. Přibližuje jej na osudech tří postav z obou táborů, a to jednak na postavě vůdce protirevoluční selské vzpoury v kraji Vendée, a jednak na postavách dvou stoupenců revoluce.

Ke knize nelze přistupovat s očekáváním velkého děje, jako je tomu u autorových ostatních knih. Přeci jen i rozsahově je daleko kratší než předchozí opusy.  Síla téhle knihy je ovšem v něčem naprosto jiném. Je uložena v dokonale zachyceném konfliktu doby a konfliktu idejí. Právě ty jsou hlavními nositeli děje. Příběh navíc není postaven ani na postavách, ty zde zastupují spíše idee tehdejší doby a právě v tom je síla tohoto příběhu. Střed ideí, který má jen jedno možné vyústění a tím je žal všech zúčastněných.

Daleko větší přínos bude mít kniha pro milovníky historie a znalce dějepisu, kteří budou mít alespoň matné znalosti o Francouzské revoluci. Pokud právě tímto neoplýváte leccos vám může uniknout a budete tak ochuzeni o celkové vyznění knihy.

Poslední román Victora Huga, který napsal ve svých sedmdesáti letech, je v mnohém jedinečný a důležitý. Hugo jej napsal bezprostředně po krvavém potlačení pařížské komuny roku 1871. Psát v té době oslavný román o nejpohnutějším roce Francouzské revoluce byl velmi odvážný čin, kterého se nemohl zhostit snad ani nikdo jiný než Hugo. A právě díky němu tak můžeme i dnes prožívat pohnutý rok, plný naděje a utrpení, i jinak než ze stran dějepisných učebnic.

Kniha vychází v nakladatelství Omega
Objednávat můžete například zde.

Victor Hugo (1802 – 1885) francouzský básník, prozaik, dramatik, esejista a politik.

Byl vrcholným představitelem francouzského romantismu. Jako syn napoleonského důstojníka a přívržence následné republiky a katolické roajalistky byl od mládí přímo konfrontován s dvěma hlavními myšlenkovými proudy společenského a politického vývoje tehdejší Francie, což se citelně odrazilo i v jeho díle. Na své cestě se postupně dostal od roajalisty přes republikána až k přívrženci tzv. Komuny. Narodil se do bohaté francouzské rodiny a už od mládí se věnoval literární činnosti. V roce 1845 vstoupil i do politického života a postupně se z přívržence stal velkým odpůrcem Napoleona III. Tomu se ale povedl převrat a Victor Hugo musel odejít do exilu. Tím pro něj byl normandský ostrov Guernsey, ze kterého se zpět do Paříže vrátil až v roce 1870. V tom roce byl totiž Napoleon III. poražen Prusy. Stal se senátorem a dál pokračoval i v psaní. Zemřel 22. května 1885. Je pohřben v pařížském Pantheonu a dodnes patří mezi nejuznávanější francouzské spisovatele všech dob.




Victor Hugo - Devadesát tři

PŘEKLAD: Helena Malířová
VYDAL: Omega
STRAN: 248
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: Historické



MOJE HODNOCENÍ: 75%