BUBBLE završuje trilogii originálních švédských krimirománů o prostředí IT technologií a sociálních sítí, jejich ovládání a zneužívání.

GAME a BUZZ rozehrály nevyzpytatelnou Hru o (ne)alternativní (ne)kontrolované (ne)virtuální realitě. Hlavní hrdina HP se sice snaží ze Hry vymanit, ale poté co jeho sestra Rebecca narazí na jistou léta neotvíranou bankovní schránku, nebezpečí je zpět. A větší než kdy předtím... 

BUBBLE přináší dramatický a aktuální příběh o tom, jak se snažíme budovat bubliny bezpečí ve světě, který je nepřetržitě digitálně sledován.


Bubble, na tuhle knihu čekala velká řada fanoušků. Anders de la Motte vytvořil velmi originální trilogii švédských krimirománů z prostředí IT a sociálních sítí. Bubble je jejím završením a odpovědí na hlavní otázku. Dokázal autor udržet kvalitu stejně vysoko jako v předchozích knihách, a nebo se jedná o nastavovanou kaši?

Anders de la Motte stvořil jedinečnou sérii, která se vymyká všem běžným krimirománům ze severu, se kterými se běžně setkáváme. V této sérii zúročil svoje zkušenosti coby policista, popřípadě šéf ochranky velké IT firmy. A právě IT technologie hrají v jeho knihách zásadní roli. Díky tomu je tato sérii velmi atraktivní i pro náctileté čtenáře, kteří jsou v těchto vodách jako doma a mají k nim velmi blízko.

Poté co kontroverzní hrdina Henrik Petterson "nakope" HRU a její posluhovače do zadní části těla, se odklízí opět ze scény do bezpečí a snaží se Pořadateli a Hře zmizet. V jisté míře se mu to i daří, až do doby, kdy vychází najevo nové skutečnosti a tentokrát nejde jen o HP, ale především o jeho sestru Rebeccu. Henrikovi tak nezbývá než opět skočit do víru událostí, které jej mohou stát daleko víc než život.

Ti co četli předchozí dva díly zde budou jako doma. Opět na nás čeká sledování příběhu z pohledu Henrika a jeho sestry Beccy, které se skvěle doplňují a dodávají tak zajímavý pohled na všechny události, kterými hlavní hrdinové procházejí. A že se toho v Bubble semele opravdu hodně na to můžete vzít jed.

Pokud vám připadalo, že již v prvních dílech autor roztáčí šílený kolotoč událostí, plných napětí a akce, tak v Bubble vám z toho vše může jít hlava kolem. Anders zde nasadil zběsilé tempo, ve kterém není nouze o zajímavé, až šokující zvraty a jsou zárukou skvělé zábavy, až do poslední strany. Takže Wanna play a game Henrik Petterson??

Jedinou výtkou je možná samotný konec, který je sice skvělý, ovšem aspoň dle mého názoru by si zasloužil trochu více propracovat. A nemám na mysli příběh jako takový, ten je bez chyby. Ovšem pár stránek navíc by finiši rozhodně slušelo, každopádně to je můj subjektivní názor, který nemění nic na faktu, že tato série je naprosto jedinečná a měli by si ji přečíst všichni fanoušci akčních a napínavých příběhů.

Myslím, že předchozí řádky jsou i odpovědí na otázku zda autor udržel svou nastavenou laťku. Za mne rozhodně ano, pokud měl někdo zpočátku strach jak se bude tato série vyvíjet a zda si udrží kvalitu i s dalšími díly, může si s klidným srdcem oddechnout. Anders má jedinečný talent a nebojí se ho využívat naplno o čemž svědčí i jeho knihy, které jsou jedinečné a skvělé zároveň.


Kniha vychází v nakladatelství Knižní Klub
Objednávat můžete například zde

Anders de la Motte (1971) je bývalý policista, poté šéf ochranky velké IT firmy. Momentálně pracuje jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Jeho trilogie Geim (2010), Buzz (2011) a Bubble (2012) reprezentuje novou vlnu švédské kriminální literatury.







Anders de la Motte - [bubble]

VYDAL: Knižní Klub
STRAN: 448
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR:  thriller




MOJE HODNOCENÍ: 85%