V dnešních dnech se na pultech knihkupců a v nabídce prodejců elektronických knih objevilo třetí pokračování dnes již legendárního románu Hustej Nářez, od Františka Kotlety. Po delším přemýšlení do čeho se pustím, sem nakonec neodolal a začetl se do prvního dílu.




Anotace: Dávné legendy, které o nich kolovaly v různých civilizacích, nelhaly. Možná, že kdysi byli lidmi, ale změnili se. Změnili se natolik, že jako lidé už jenom vypadají. Říkají si Bratrstvo krve. Vyvolení, kteří se živí lidskou krví. Nikdy se však k sobě nechovali jako bratři. Desítky klanů spolu po tisíciletí bojovaly o moc a vládu nad lidmi, jejich územím a říšemi, jež vznikaly a zanikaly podle toho, jak ve své skryté válce vítězily jednotlivé klany. Dlouho se považovali za nejmocnější bytosti na světě.

Jenže svět, který znali, byl jen malou součástí vesmíru. Z jeho nekonečných dálek se vynořili Kartani, jimž se jejich vlastní svět zdál malý, a kteří se rozhodli ovládnout planetu Zemi a její obyvatele zotročit. Invaze se cizincům podařila. Měli vyspělou techniku a zbraně, které ty lidské stonásobně předčily.

Jenže svět, který ovládli, už své vládce měl. A ti se, narozdíl od lidí, tak lehce podrobit nenechali...



O F. Kotletovi a jeho knize toho bylo napsáno dost a dost. Podle některých, jde o dílo vyšinutého psychopata zavřeného v psychiatrické léčebně v Bohnicích, jiní zase říkají že František Kotleta vůbec neexistuje a jde o PR vtípek z Pevnosti vždyť i hodnocení 200% jeho prvotiny je poněkud zarážející a když k tomu připočteme poněkud zvlaštní rozhovory, které moc realitou nezaváněli, není se čemu divit. Buď jak, buď kniha vyšla a byla prakticky okamžitě vyprodaná, což je na české poměry poněkud nevídaná věc.



Ostatně není se co divit, Kotleta je označován za nástupce Kulhánka a musím říct, že minimálně mu zdatně sekunduje v některých věcech i daleko překonává.



Nechme polemiku o neexistenci Františka Kotlety stranou a pojďme se podívat na Bratrstvo Krve. Hustej nářez. Celkem výstižný název, který více či méně napovídá, co nás vlastně čeká, protože obsahem knihy je jedna řežba za druhou, doplněná notnou dávkou sexu a nepostradatelných hlášek.



Těžko říct, zda si autor dal za cíl provokovat svou surovostí a vulgarismy, každopádně se mu to povedlo, protože Hustej nářez je fakt hustej. Dílo tak neotřelé a v našich končinách neviděné, že ne každému musí sednout a někdo ho i kategoricky odsoudí. Nicméně děj knihy ubíhá rychlostí vlaku TGV a při každé sebemenší zastávce hlásí: Nezastavujeme, máme zpoždění.




Nechci srovnávat, ať už s Kulhánkem nebo jinými autory. Název knihy nezklamal, kdo najde dost odvahy a začne číst rozhodně litovat nebude, kniha vás vtáhne a nepustí. Navíc pro ebookofily mám dobrou zprávu kniha je dostupná i v elektronické podobě např. na Palmknihách a navíc dostanete pěknou porci bonusů navrch (alternativní konec, rozhovory s F.Kotletou...) Co říci závěrem? Král je mrtev, ať žije král!


Bratrstvo krve - Hustej nářez
Autor: František Kotleta
Vydavatel: Klub Julese Vernea 
Nakladatel: Freetim(e)publishing
Počet stran: 290
Série: Bratrstvo krve
Díl: 1
Rok vydání: 2010
ISBN: 978-80-87246-20-7