Valhala je v troskách. Loki, adoptovaný Odinův syn, patron podvodníků a zrádců, se postaví na stranu triumfujících zástupů Božích. Ve světě, kde se zbloudilá mytologická božstva spolčují s pekelnými démony, jsou jeho služby neocenitelné. Loki se stává andělským klukem pro všechno, alespoň to si archandělé myslí. On má však své vlastní plány. Na tomto i onom světě existují záležitosti, které není možné vyřídit se svatozáří nad hlavou.


Loki je lstivý bůh, patron podvodníků, zrádců a lhářů. Původem obr uzavřel s Ódinem pokrevní bratrství a byl přijat mezi Ásy. Při ragnaröku však stojí proti nim. Docela působivý životopis nemyslíte?

„Hezké holky jsou jako prezidentské volby. Neustálý souboj mezi republikánskou hlavou a demokratickou prdelí.“

Série Jakuba Ćwieka nás zavádí do světa, kde polozapomenutá mýtická božstva spolu s pekelnými démony kují pikle proti armádám Nebes. Ovšem jak známo andělé musí jednat čestně, a právě na "špinavou prácičku" je tu Loki. Poslední přeživší z rodu vládců Valhaly, který si umí vybrat stranu...(samozřejmě tu, která zvítězí). Koho omrzely zástupy kladných hrdinů, je pro něj Lhář skvělou volbou. Záporák, kterého si díky své ironii a sakrastickým vtipům ihned zamilujete.


Jakub Ćwiek nám přináší knihu, která obsahuje jednotlivé povídky, ovšem umě napsané tak že ve finále nám dávají skvělý celek, jako v klasickém románu. V první knize nahlídneme tak trochu do minulosti na zánik Valhaly a poté už nás čeká akce, akce a zase akce. Někomu možná povídky přijdou po nějakém čase stereotypní - objeví se problém? Zavolejte Lokiho, který s lehkostí Jamese Bonda a umem Hitmana problém vyřeší. Avšak nesmíme zapomínat na to, že si autor nehraje na nějaký velký fantastický román. Nečekejte tedy žádný hluboký psychologický rozbor Lokiho popřípadě andělů, ale skvělé lehké čtení pro dlouhé chvíle. A když od tohoto odhlídneme máme před sebou skvělou vlakovku, která vám stoprocentně vyplní čas cestou do práce nebo do školy a skvěle pobaví.


Lhář - kniha první
Autor: Jakub Ćwiek
Nakladatel: Triton
Počet stran: 224
Série: Lhář
Díl: 1
Rok vydání: 2012
ISBN: 978-80-7387-450-6