Film vs. Kniha - vcelku nová rubrika, která se doufám říct, i díky návštěvnosti, stala celkem oblíbenou. A jako každou sobotu, i tuto pošmournou, vám chci představit knihu, která se stala předlohou stejnojmenného filmu. Dnes se již jedná o klasiku, která se pomalu stává součástí povinné četby. Mladším ročníkům film asi moc neřekne, protože byl příznačně natočen roku 1984. V tuto chvíli již mnozí vědí že se jedná o román a film 1984 od George Orwella.

olemiku co je lepší nechám již opět čistě na vás, ale kvalita je jasná.... vždyť jen scéna s velkým bratrem se stala předobrazem pro legendární reklamu Apple. Tak jako tak rozhodně kniha stojí za přečtení a kdo je líný může sáhnout i po filmu :)
"Depresivní film natočený podle stejnojmenného románu George Orwella z roku 1949."
lavním hrdinou románu je úředník Winston Smith, který žije roku 1984 v Londýně ve fiktivní zemi Oceánii. Vládne velmi tvrdá diktatura v čele s tzv. Velkým bratrem. Oficiální ideologie se nazývá Angsoc (původně anglický socialismus) a její ústřední hesla zní: Válka je mír, Svoboda je otroctví a Nevědomost je síla. Životní úroveň je bídná a zhoršuje se. Winston pracuje jako úředník na Ministerstvu pravdy, jež se zabývá manipulováním historických dokumentů. Winstonovou prací je měnit minulost. Oceánie vede střídavě válku se zeměmi Eurasie a Eastasie. Pokud se změní situace, ze spojence se stal nepřítel a z nepřítele spojenec, Winston a další úřednící přepisují všechny články, které v minulosti vyšly. Velký bratr totiž nikdy nemění svá rozhodnutí, má absolutní pravdu. Podobně se přepisují předpovědi průmyslové výroby, válečného vývoje apod. Ve skutečnosti se nelze spolehnout na pravdivost ani u letopočtu.


inston se nedokáže bránit myšlenkám na minulost. Postupně začíná pátrat, jaký byl život před nastolením diktatury Strany a domnívá se, že nebyl takový, jak jej líčí oficiální propaganda. Přemýšlí o své matce a sestře, které zmizely, když byl malý kluk. Začíná si psát deník. Dobře ale ví, že jej na každém kroku i v soukromí sleduje ideopolicie pomocí všudypřítomné techniky. Stejně jako všechny ostatní členy Strany. Myšlenky proti Straně jsou ideozločin, který se tvrdě trestá. A člověka může prozradit i pouhý výraz tváře či mluvení ze spaní. Děti jsou ve stranické organizaci vychovávány k udávání rodičů.

ěhem děje se Winston zamiluje do své spolupracovnice Julie. Láska sama o sobě i sexuální touha je ideozločin, proto se oba pečlivě skrývají. S Julií o samotě mimo dosah techniky může Winston mluvit svobodně. Jsou si ale od začátku vědomi, že ideopolicie je dříve či později odhalí a zahubí...


Český název: 1984
Originální název: Nineteen Eighty-Four
Česká premiéra: Neznámo kdy, ale už byla.
Světová premiéra: 10. října 1984 (před 10446 dny)
Natočeno: Velká Británie 1984
Režie: Michael Radford
Scénář: Michael Radford
Kamera: Roger Deakins
Hrají: John Hurt (Winston Smith), Richard Burton, Suzanna Hamilton(Julia), Cyril Cusack (Charrington), Gregor Fisher (Parsons), Roger Lloyd-Pack, Rolf Saxon, Annie Lennox
Délka: 113 minut
Žánr: drama

~~~~

George Orwell, vlastním jménem Eric Arthur Blair, byl anglický prozaik a esejista.
George Orwell se narodil v rodině koloniálního úředníka. Studoval v Anglii na elitní škole v Etonu. Několik let působil jako policejní úředník v Barmě. V roce 1927 odtud odešel s pocitem spoluviny za koloniální útlak. Od roku 1930 pracoval jako novinář, publikoval pod pseudonymem. Tím se chtěl rozejít s minulostí. 
Jako novinář i jako bojovník na straně republikánů se George Orwell účastni španělské občanské války. Za války pracoval pro BBC. Měl hluboké sociální cítění, byl levicového zaměření, ale nikdy nebyl členem žádné politické strany. Zemřel na tuberkulózu.