Je tu opět neděle a s ní i další knižní tipy. Tentokrát jsem se rozhodl zabrousit do českých knižních vod. Někdo si řekne, panebože jak toto mohl vybrat. Říkejte si co chcete, rozhodně je ta kniha jedinečná. Tolik nadsázky a humoru najdete jen v málokteré knize. A o co, že se jedná? Černí baroni Miloslava Švandrlíka.

niha nabízí pohled na prapor PTP za komunismu a autor dokázal stvořit nezapomenutelné postavy, které s námi zůstávají spoustu let. Samo za sebe hovoří množství dalších knih z tohoto prostředí. Nebo i nezapomenutelný film s Ondřejem Vetchým, popř. televizní seriál. Pokud tedy se chcete náramně pobavit mohu tuto knihu jedině doporučit. Když je mi smutno vždy se k ní rád vracím, protože mne zaručeně pobaví.

~~~~

námé a oblíbené dílo z pera renomovaného autora a osvědčeného vypravěče Miloslava Švandrlíka vychází podruhé ve své historii se všemi původními ilustracemi - kreslenými Mistrem Nepraktou knize na míru. Dnes již klasický titul připomínající doby nedávno minulé, v němž autor, který vojenskou prezenční službu vykonával v letech 1953-55 na pracovištích Technických praporů v západních a jižních Čechách, barvitým a osobitým způsobem popisuje všední absurdity nevšední doby Československo-sovětského poválečného přátelství a její odraz nejenom v životě vojenských branců - pétépáků. Dodejme, že kniha, respektive jejích 17 kapitol "prvního dílu" vyšla poprvé v nakladatelství Vysočina v roce 1969 a dalších dvacet let se příběhy "druhého dílu" mohly šířit jen ústním podáním nebo opisováním. Kompletního vydání se text dočkal až po změně politických poměrů v roce 1990. Román Černí baroni byl rovněž úspěšně zfilmován v roce 1992 (režie: Zdeněk Sirový; scénář: M. Švandrlík, Z. Sirový) a v roce 2002 byl v brněnském studiu České televize byl natočen jedenáctidílný seriál, doplněný o příběhy z dalších románů: Říkali mu Terazky a Pět sekyr poručíka Hamáčka.

~~~~

Miloslav Švandrlík -Narodil se v Praze roku 1932. Po skončení základní školy dva roky studoval na pedagogickém oddělení městské hudební školy v Praze. Rok pracoval jako pomocný dělník, potom absolvoval státní kurs pro přípravu pracujících na vysoké školy. Dva roky studoval na DAMU, nejprve herectví, po půlroce přešel na režii. Následný přestup na FAMU se mu nezdařil a proto nastoupil jako asistent režie u Vesnického divadla v Praze. Po návratu z vojenské služby (u pomocného technického praporu - PTP - sloužil 26 měsíců - narukoval v říjnu 1953 a do civilu ho pustili na Vánoce 1955), pracoval půl roku jako vychovatel korejských dětí. Od té doby se věnuje psaní. Ve svém románu Černí baroni představuje postavu Kefalína.

Švandrlík, který brzy po vojně zůstal na volné noze a živil se psaním povídek a fejetonů pro noviny a časopisy. Největší oblibu ovšem Švandrlík získal knihou Černí baroni aneb válčili jsme za Čepičky, v níž na základě vlastních zkušeností líčí osudy příslušníků PTP. Román byl napsán v období „pražského jara“, po tomto období nesměl M. Švandrlík nějakou dobu publikovat, s výjimkou Dikobrazu. Přispívání do tohoto humoristického časopisu bylo skoro celá sedmdesátá léta jeho jediným živobytím. Vysypal za ten čas z rukávu tisíce námětů na vtipy kreslené Jiřím Wintrem-Nepraktou. Společně s ním také asi rok vystupoval ve společných estrádách.

Druhé doplněné vydání "Černých baronů" bylo umožněno až v r. 1990. Tento román byl zfilmován a na jeho základě vznikl i televizní seriál.

~~~~


Miloslav Švandrlík - Černí baroni / OBÁLKA: Jiří Winter Neprakta / VYDAL: Epocha (2007) / STRAN: 476 / ŽÁNR: Humor, Satira



HODNOCENÍ DATABAZEKNIH.CZ: 92%