Doktor Adúla Maslúd se už cítí starý. Na tom by nebylo zase tolik divného, ale Adúla je lovec nestvůr. Přestože by své nebezpečné povolání rád pověsil na hřebík, brzy je i on zatažen do víru zlověstných událostí. Společně se svými starými přáteli i mladým a nesnesitelně pobožným dervišem Rasídem se snaží podivným vraždám přijít na kloub. Co s nimi má společného vůdce městské chudiny, nepolapitelný král zlodějů, zvaný Sokolí princ? Jakou roli sehrává tajemná dívka z pouště? A jak s tím vším souvisí pradávná historie města?

~~~~


ovec ghúlů, ctihodný doktor Adúla Maslúd, zvažuje, že své povolání pověsí na hřebík. Ale copak může? Příliš málo mužů zůstalo věrno jeho profesi, vlastně Adúla je posledním lovcem v hlavním městě Půlměsíčního království Dhamsavátu. Společně se svým pomocníkem dervišem Rasídem se vydává po stopě tajemných vražd, které je zavedou na mnohem nebezpečnější stopu, než jsou hnilobní, vodní nebo píseční ghúlové.

"Ahmed je mistr vypravěč v duchu nejlepší epické tradice. Svižné dobrodružství, překrásná záhada, špetka hrůzy a to celé překrásně napsané. Pravý požitek!"
N.K. Jemisin, autorka knihy Sto tisíc království
do je záhadným mágem, který dokáže udržet na nohou velké množství ghúlů, kdo zlikvidoval pouštní kmen  Banú Laith Badáví? A nemíří tento neznámý ještě výš? Toto a něco navíc najdeme ve vyprávění zasazeného do světa, které jakoby vypadlo z Pohádek 1000 a 1 noci. Autor nám dává přičichnout k vůním a dálkám orientu, která vás naprosto pohltí. Ať se jedná o prostředí a vykreslení města, tak i samotné postavy.

ostavám dokázal autor vdechnout vlastní život a nejsou pouze nastrojenými panáky pro udržení děje. Ale každá postava má své strasti, pocity a hlavní hrdinové spolu ne vždy souhlasí. Díky tomuto a dalším věcem získává děj na excelentnosti.




okud však očekáváte knihu a příběh ve stylu Hrr na ně .... tady ruka, támhle hlava, budu vás muset zklamat. Půlměsíční trůn není akční rubanicí, kterých je v poslední době až až. Jedná se spíše o kvalitní klasickou fantasy s důrazem na příběh a detaily, než nějaký bezduchý Diablo styl. Ale nebojte se i na potyčky s meči popřípadě magií dojde. A právě za toto musím autorovy poděkovat. Jedná se o velmi vítané oživení po všech těch akčních řežbách.


amozřejmě neříkám, že kniha padne do oka všem. A někoho prostředí ve stylu Princ of Persia nezaujme. Já si k ní také hledal cestu, kdy ze začátku jsem se nemohl pořádně začíst, ale když toto překonáte, kniha se vám jistě odmění. Rozhodně si myslím, že si Půlměsíční trůn zaslouží naši pozornost, vždyť byl nominován na prestižní cenu Nebula a a cenu Hugo za nejlepší román roku 2012. Kapitolou samou pro sebe je jistě zpracování knihy, za to by měli Gorgonu vynášet do nebe. Jakmile držíte knihu v ruce úplně cítíte jak si na ní někdo dal záležet a dělal jí s láskou. A nemluvím jen o obálce která je fantastická a řekl bych, že o třídu lepší než originál.

yslím, že chvály bylo už dost. Každopádně i přes pár chybek (viz. například pomalejší rozjezd) si jistojistě kniha zaslouží své místo v naší knihovničce. Protože svým puncem originality a atmosférou osloví nejednoho čtenáře, který bude čekat na další díl série The Crescent Moon Kingdooms s velkým očekáváním. Za mne plně zasloužených 85%.




Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Gorgona za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Půlměsíční trůn můžete koupit například zde.


~~~~


Saladin Ahmed se narodil roku 1975 v Detroitu v americkém státě Michigan rodičům libanonsko-egyptského a irsko-polského původu. Vyrůstal v Dearbornu, městě s velkou a významnou arabskou komunitou.

Psaní se věnoval už od dětství, později ho vystudoval i učil. Kromě poezie se proslavil především svými povídkami, které publikoval v nejrůznějších antologiích. Povídka Hooves and the Hovel of Abdel Jameela (česky v časopise XB-1 5/2011 jako Tajemství chatrče Abdela Jameely v překladu Blanky Petákové) byla nominována na prestižní cenu Nebula, udělovanou organizací amerických spisovatelů science fiction.

Půlměsíční trůn je jeho první román. Po vřelém přijetí od čtenářů i kritiky se dočkal nominace na cenu Nebula i cenu fandomu Hugo za nejlepší román roku 2012. Saladin žije nedaleko Detroitu se svojí ženou Hayley a dvojčaty Naimou a Malcolmem.


via gorgona.eu

~~~~


Saladin Ahmed - Půlměsíční trůn / PŘEKLAD: Vojtěch Sedláček / OBÁLKA: Dominik Broniek / VYDAL: Gorgona / STRAN: 376 / ŽÁNR: fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 85%