Tak tu máme opět neděli s dalšími Knižními tipy. 25. května se jako již po řadu let pořádal celosvětově oblíbený Ručníkový den. V souvislosti s tímto dnem jsem dostal nápad na další Knižní tipy. Většině vás asi došlo o jakou knihu, popřípadě sérii se bude jednat tentokrát. Jedná se o sérii která se stala naprosto legendární. Byla přeložena do spousty jazyků a těší se celosvětové oblibě. Ano, jedná se o Stopařova průvodce po Galaxii od Douglase Adamse.

~~~~

Stopařův průvodce po galaxii
První část "pětidílné stopařské trilogie", kterou autor původně koncipoval jako rozhlasovou hru pro stanici BBC. Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný, ale sympatický pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z nehož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy.

Restaurant na konci vesmíru
Druhá část slavné trilogie v pěti dílech. V Restaurantu na konci vesmíru všichni čtyři protagonisté dostanou hlad, a tak se vydají na cestu časem do nejluxusnější restaurace, jaká kdy existovala či bude existovat, přičemž se opět něco přiučíme o historii a místopisu naší Galaxie, a také o gramatice pro cestovatele v čase.



Život, vesmír a vůbec
Třetí část pětidílné trilogie. Po mnoha letech se opět setkáváme s Arthurem Dentem, a zanedlouho potom i s ostatními postavami, které jsme opustili v situacích tak či onak nezáviděníhodných. Zákony života, vesmíru a vůbec se surově postrkují Galaxií, tentokrát pro nic menšího, než je záchrana samotného vesmíru. Ano, je znovu čas sbalit ručník, porozhlédnout se po bezpečné skrýši, kam by člověk mohl odložit pud sebezáchovy, a vyrazit. Po tisíciletích ožívá nebezpečí, že poměrně mírumilovný národ se záviděníhodným citem pro melodii podlehne svému děsu z jiných vesmírných ras a na druhý pokus se s nimi vypořádá jednou provždy. V situacích, kdy i zdánlivě nekonečné večírky končí soumrakem bohů, se zdá, že naši hrdinové měli sotva kdy podstatnější důvody opakovaně si připomínat ono nevyčerpatelně povzbudivé Nepropadejte panice!

Sbohem, a dík za ryby
Čtvrtá část bravurní parodie na sci-fi, která je dnes již klasickým dílem. Ve vesmíru se může stát cokoliv a tak i odstrkovaný tvor, jako je Pozemšťan Arthur Dent, může slavit svou hvěznou hodinu. Čtvrtá část stopařského cyklu je věnovaná z velké části jemu a jeho milostnému románku.


Převážně neškodná
Pátá a závěrečná část slavné trilogie, v níž Arthur Dent hledá tichou, nenápadnou planetu, kde by mohl v klidu strávit zbytek života. Jeho přání se splní - dostane se na poklidnou, mírumilovnou planetu, kde život plyne bez větších vzruchů a problémů. Její sympatičtí obyvatelé žijí na technické úrovni odpovídající zhruba pozemskému osmnáctému století, a tak se Arthur horlivě snaží přijít na to, které výdobytky své rodné civilizace by mohl novým spoluobčanům zprostředkovat. Odpověď je překvapivě jednoduchá. Idylický poklid však naruší mimořádná událost: ztroskotání kosmické lodi.

~~~~~

Douglas Adams patří k nejznámějším autorům science fiction a je populární mezi internetovou komunitou. Narodil se v roce 1952 v Cambridgi, kde vystudoval anglickou literaturu. U čtenářů se zapsal (a také „zaposlechl“) bestsellerem Stopařův průvodce po Galaxii (který se stal populární ve Velké Británii hlavně díky vysílání v BBC). Napsal mimo jiné také romány Restaurant na konci vesmírů, Detektivní kancelář Dirka Gentlyho a pár povídek. V roce 1991 se oženil s Jane Elizabeth BelsonV ČR od pana Adamse vyšla tato díla: název rok vydání nakladatelství místo Dlouhý, temný čas svačiny duše Dirk Gentley na stopě božského spiknutí! 1994 (1990) Aurora Praha Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho 1997 (1987) Argo Praha Převážně neškodná 1994 (1992) Argo+M&G Praha Sbohem a dík za ryby 1995 (1984) Laser Plzeň Stopařův průvodce po Galaxii, Restaurant na konci vesmíru 1991 (1979) Odeon Praha Život, Vesmír a vůbec 1994 (1982) Laser Plzeň Tučně je rok vydání českého překladu, v závorce originálu.

Hlavní vlivy Adamsův styl psaní je humorný (u Stopaře se neudržíte smíchy.), třebaže se v pozdějších pokračováních poněkud opakuje. Je to ale rozhodně vynikající a zábavné počtení.

~~~~


Douglas Adams - Stopařův průvodce galaxií 1-5 / PŘEKLAD: Jana Hollanová / OBÁLKA: Pavel Růt / VYDAL: Argo / ŽÁNR: Humor, Sci-fi



CELKOVÉ HODNOCENÍ LEGIE: 88%