Je to nejkontroverznější náboženská ikona na světě. Nikdo neví, odkud se vzala. Nikdo neví, kdy byla zhotovena. Ale právě ona se stane klíčem k rozluštění případu současného sériového vraha, který své oběti zabíjí velmi krutým a bizarním způsobem. Podaří se dvojici amerických policistů, jež stopy zavedou z Kalifornie až do Vatikánu, odhalit zločince i největší záhadu křesťanských dějin? Thriller nabitý nekonečnou akcí, šokujícími zvraty a pozoruhodnými historickými poznatky od autora bestselleru Odkaz Stonehenge, přeloženého do pětatřiceti jazyků

~~~~

urínské plátno, jedna z mystických ikon křesťanství. Odkud se ale vzalo, čí je otisk postavy na plátně a kdy bylo zhotoveno? To jsou otázky, na které patrně nikdy nedostaneme odpověď. Ale právě Turínské plátno zastává důležitou roli v novém románu Sama Christera, který nás po Anglii (Odkaz Stonehenge) zavádí do Spojených států a Itálie.


am Christer nám přináší další román, který je podobně jako Odkaz Stonehenge opředen mystikou, napětím a strhujícím dějem. Nejlépe by se jeho romány daly přirovnat kříženci Jo Nesba šmrcnutým Danem Brownem. Přesně tak totiž působí. Můžeme čekat kvalitní detektivní zápletku opředenou mystikou posvátného předmětu.

Jednou rukou ji chytí za hrdlo, druhou jí zacpe ústa.
Šokovaně otevře oči. Usměje se na ni a zašeptá:
Dominus vobiscum – Pán s tebou.“


ick Karakandez, se rozhodl odejít od policie a má ani ne měsíc do konce služby. I přesto, dostává losangeleský policista spolu se svými kolegy do rukou případ zavražděné scénáristky. Jak se ukazuje scénáristka pracovala na filmu, který se týká Turínského plátna a na jeho konci mělo přijít fantastické nikdy odhalené překvapení. Stopy ve vyšetřování nikam nevedou, a tak Nick chtě nechtě musí vyrazit na cestu přes oceán za kontakty scénáristky v Turíně. Musí být ovšem opatrný, protože jak se ukazuje nejedná se o zločin ze žárlivosti nebo obyčejnou vraždu...


utor nám předkládá příběh z pohledu několika osob. V jednu chvíli se ocitáme na prosluněném jihu Spojených států abychom se vzápětí přesunuly přes Atlantský oceán do křivolakých uliček Itálie. Spolu s hlavními hrdiny sledujeme dějovou linku, která se zamotává a přidává nové prvky. Občas se může zdát, že se zde objevují nové postavy, jen aby vzápětí mohly zemřít. Což pro někoho může být frustrující a sem tam se přestanete v postavách malinko orientovat. Ovšem i bezvýznamná smrt se může později ukázat, že má svůj důvod a pro pochopení příběhu může být důležitá.

ajemství Turínského plátna je další kvalitní mysteriózní thriller z pera britského autora, který v sobě snoubí kvalitní detektivní zápletku se záhadami skrývající se okolo Turínského plátna. Určitě se nejedná o nezapomenutelnou knihu. Každopádně pokud si chcete zpříjemnit čekání na nové dobrodružství Roberta Langdona jedná se o vcelku příjemné zpestření žánru.



Tímto bych chtěl poděkovat Knižnímu Klubu za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Tajemství Turínského plátna si budete moci objednat například zde.

~~~~

Sam Christer je pseudonym, za nímž se skrývá Brit Michael Morley, televizní reportér, producent a režisér (mj. od roku 2009 šéf tvůrčího oddělení hollywoodského studia Sony Pictures Television). Pod svým jménem debutoval v roce 2008 thrillerem Spider o sériovém vrahovi, do celosvětového povědomí se však dostal díky románu The Stonehenge Legacy, jenž vyšel ve třiceti pěti jazycích.
Autor žije v Derbyshire.


~~~~


Sam Christer - Tajemství Turínského Plátna / PŘEKLAD: Lenka Faltejsková / OBÁLKA: Diana Delevová / VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 400 / ŽÁNR: Mysteriózní, Thriller



MOJE HODNOCENÍ: 75 %