Patnáctiletý Will West žije podivný život, stěhuje se z místa na místo a netuší proč. Rodiče po něm chtějí, aby ve škole nevybočoval z průměru, a také v běžeckém družstvu by neměl moc vynikat. Jenže potom se Will zapomene a při celostátním inteligenčním testu získá nejvyšší počet bodů v historii.

Uchází se o něj exkluzivní gymnázium, Centrum integrovaného studia, a sledují ho podezřelí muži v černých autech. Když najednou přijde o rodiče, musí do nové školy uprchnout, aby si zachránil holý život. Tam postupně zjišťuje, že není jako ostatní – takové fyzické a mentální schopnosti by prostě člověk neměl mít. Iluze bezpečí velmi rychle pomine. Will se opět stává středem zájmu – ale koho vlastně? Kdo jsou jeho nepřátelé a co od něj vůbec chtějí? Postupně vychází najevo, že uvízl v boji mezi titánskými silami, který zuří celá tisíciletí.

~~~~

o vznikne, když se muž rozhodne napsat Harryho Pottera v normálním světě s příměsí komiksových Xmenů? Will West, hlavní hrdina knihy amerického scénáristy, režiséra a spisovatele Marka Frosta, Paladinovo proroctví: Probuzení.

ark Frost je známý především díky své spolupráci s Davidem Lynchem na již kultovním seriálu Městečko Twin Peaks. Jako spisovatel se objevuje hlavně jako autor knih pro starší čtenáře. Mezi čtenáři jsou oblíbené jeho thrillery a knihy o golfu a baseballu. Paladinovo proroctví je první knihou z plánované trilogie pro mládež.

 ill West je vcelku obyčejný chlapec, který žije obyčejný život. Nebo si to alespoň myslí. Jedinou zvláštností v jeho životě je neustálé stěhování a otcova pravidla "přežití". Každopádně Will tomu nedává velkou důležitost. Už si zvykl na neustálé měnění škol a dodržování pravidel typu "Nevyčnívej z davu, snaž se držet zpátky a podobně". Ovšem vše se má změnit, když Will ve škole psal inteligenční test, ve kterém zboural veškeré tabulky měřitelnosti. Touto událostí začíná rychlý sled událostí, ve kterém je Will pronásledován a v ohrožení života. Neznámými  muži v černých čepicích počínaje a divnými tvory konče. Když se divně začnou chovat i Willovi rodiče nezbývá mu nic jiného než uprchnout do školy, která se o něj díky testu začala zajímat - Centra integrovaného studia.




o příchodu do Centra získává první opravdové kamarády, ke kterým postupně získává důvěru a i přes otcovy pravidla se jim svěřuje o útrapách, které ho potkali než se dostal do Centra. Společně se snaží přijít na to, kdo jsou "čepičky" a co provedly jeho rodičům. Postupně vychází najevo, že Centrum nebude vůbec obyčejná škola a Will ani nikdo z jeho kamarádů není úplně normální. Co je obsahem takzvaného Paladinova proroctví a kdo nebo co jsou Probuzení. To jsou věci, které Willovi a jeho přátelům nedají spát.


elze se ubránit pocitu, že Mark Frost čerpal hodně inspirace z knih o Harry Potterovi a komiksových X-manů. Ovšem nelze říct, že by to knize uškodilo. Právě kombinace těchto vlastností dává knize šmrnc. Přeci jen dnešní generaci je daleko blíže používání hi-tech technologií, než mávání hůlkou a učení se zaklínadel. Harry Potter začínal vyloženě jako pohádka pro děti a postupně se vyvíjel, dá se říct, že se čtenáři dospíval, Paladinovo proroctví je oproti němu od začátku zaměřené na mládež, které je trochu více.

Ovšem aby té chvály nebylo moc najdou se i chybky. Ze začátku se může zdát, že vlastně autor neví kam děj směřuje a jaké s ním má úmysly. Naštěstí tento pocit rychle zmizí a příběh nabírá na obrátkách a dokáže vás úplně pohltit. Zajímavé určitě bude sledovat, jak si autor poradí s veškerými prvky, které v příběhu použil. Protože co by jinému autorovy vystačilo na dvě až tři další série, Mark Frost zakomponoval do jednoho příběhu. Až se může zdát, že Frostovi s příběhem pomáhali pejsek s kočičkou, když vařili svůj legendární dort. Přeci jen hi-tech technologie v kombinaci s nadpřirozenými schopnostmi na jedné straně a příšery z "Nikdie" může být pro někoho až zbytečně příliš.

řes veškeré klady i zápory knihy, se jedná o zdařilé dílko, které si získá spoustu čtenářů. Kteří budou stejně jako já, netrpělivě očekávat vydání druhého dílu v češtině. Pokud máte rádi Harryho Pottera a X-meny mohu tuto knížku jedině doporučit najdete zde od každého trochu a kniha vás nepustí až do samého konce.


Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Paladinovo proroctví: Probuzení si můžete objednat například zde.

~~~~

Mark Frost vystudoval režii a scenáristiku na Carnegie Mellon University. S Davidem Lynchem se podílel na kultovním televizním seriálu Městečko Twin Peaks (Zlatý glóbus), později na filmové adaptaci oblíbené Slečny Marplové od Agathy Christie. Jeho knihy, ať už thrillery nebo populárně naučné tituly o golfu a baseballu, se proslavily po celém světě. V češtině vyšly tituly Šest mesiášů, Seznam sedmi, Přísně tajný cíl a Golfový sen . Žije v Los Angeles se svou ženou a synem.
via jota.cz

~~~~


Mark Frost - Paladinovo proroctví: Probuzení / PŘEKLAD: Jan Kozák  / VYDAL: Jota / STRAN: 400 / ŽÁNR: fantasy, sci-fi



MOJE HODNOCENÍ: 85%