Dnes mě navnadilo včerejší sledování televize. Schválně kdo z vás koukal také na Obsluhoval jsem anglického krále? Jak se vám líbí zpracování Hrabalovi klasiky. Přeci jen jedná se asi o nejvýznamnějšího českého spisovatele 20. století. Takže si myslím, že bychom to povědomí měli mít všichni :) Navíc filmové zpracování Hrabalových knih obstarával Jiří Menzel, což je více méně zárukou kvality. Za vše mluví jeho zpracování Hrabalovy klasiky Ostře sledované vlaky, za které získal oskara. 

~~~~

Tématem Hrabalova slavného románu je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první půle dvacátého století. Mnohokrát v životě pocítí, že jím druzí opovrhují pro malý vzrůst, pro sympatie k Němcům, pro jeho češství, proto, že má původ odloženého dítěte, i pro osobitou životní filozofii. Nikdy však nezatrpkne, neoplácí nenávistí, nemstí se. Touží po bohatství a uznání ve své profesi, touží po milující ženě - ale dostává se mi jich jen krátce. Není uznán ani jako árijec, ani jako milionář...
via. csfd.cz







~~~~


Český název: Obsluhoval jsem anglického krále
Originální název: Obsluhoval jsem anglického krále
Natočeno: 2006
Režie: Jiří Menzel
Předloha: Bohumil Hrabal
Hrají: Ivan Barnev, Oldřich Kaiser, Julia Jentsch, Milan Lasica, Marián Labuda st., Martin Huba,Josef Abrhám, Jiří Lábus, Jaromír Dulava, István Szabó, Pavel Nový, Zdeněk Žák, Rudolf Hrušínský ml., Petr Čtvrtníček, Jiří Šesták, Pavel Vondruška, Petr Brukner, Jaroslav Tomsa,Oldřich Vlach, Jiří Knot, Naďa Konvalinková, Ladislav Županič, Zuzana Fialová, Tonya Graves,Václav Knop, Milan Enčev, Kristýna Boková-Lišková, Emília Vášáryová, Jan Klusák, Jiří Žák,Rudolf Jelínek, Petr Herrmann, František Řehák, Václav Chalupa, Vlastimil Brabec, Viktor Tauš,Zdeněk Maryška, Martin Zahálka, Barbora Mottlová, Jana Podlipná, Milan Šimáček, Nikolaj Pavlov Penev, Thomas Zielinski, Vladimír Kulhavý, Zdeněk Dolejší, Petra Hřebíčková, Jiří Plachý ml.,Marie Málková
Délka: 120 minut
Žánr: Drama / Romantický


~~~~


Bohumil Hrabal se narodil 28. března 1914 v Brně-Židenicích. Bohumil Hrabal byl nejvýznamnějším českým prozaikem konce dvacátého století. Ve svých knihách byl vynikajícím vypravěčem, což z něj učinilo prozaika světové úrovně. Do literatury vstoupil v 50. letech. Vystudoval práva, měl ale různá zaměstnání – byl dělníkem v ocelárnách na Kladně, číšníkem, výpravčím v Kostomlatech nad Labem, úředníkem, baličem starého papíru ve sběrných surovinách, jevištním technikem, od roku 1963 spisovatelem. Po roce 1968 mu bylo dočasně zakázáno publikovat, díla vycházela v samizdatu, nebo v cizině. Od roku 1975 smí opět volně tvořit a vydávat knihy. Navázal na Haškovo výtečné vypravěčské umění, líčí zážitky z dětství, okupace, života v Praze i v Polabí-Kersko. Zná prosté lidi (figurky), má zálibu v groteskních situacích, neobvyklých povahách a šokujících nápadech. Psal povídky a novely silně aktualizovaným (neotřelým) jazykem. Část jeho díla byla i zfilmována (Slavnosti sněženek; Ostře sledované vlaky).

Jeho dílo podstatně ovlivnilo vývoj české prózy jak stylově, tak tematicky. Stejně významný je Hrabalův vliv ve filmu a divadle. Základním přínosem jeho většinou krátkých próz je prezentace hovorového proudu, obecného jazyka a obyčejného člověka jako nepatetického hrdiny. Ironie, humor, ostrý střih a dokonale zachycené detaily vytvářejí čtenářsky vděčný prostor, v němž autor bez zábran střídá hospodský hovor s filozofickými sentencemi, lidová moudra s poučkami kunsthistoriků, výsledné texty zpravidla nemají podstatnou fabuli, ale strhují právě jednotlivostmi, spojenými nekončícím proudem hovoru. Nezanedbatelný vliv měl Bohumil Hrabal, většinou bez vlastního úmyslu, i v oblasti politiky. V období normalizace svým dílem (bezděky) integroval různé proudy české literatury.