Kolik zlosynů se může sejít na jednom místě? Ve virtuální simulaci Polo-svět nechybí nikdo: inkvizitor Torquemada, revolucionář Robespierre, nacista Heydrich, divous Rasputin, ani velký mystifikátor Aleister Crowley.
První díl tetralogie Polo-svět začíná Zimou. Polo-svět je nejpokročilejší počítačová simulace, která kdy byla americkou vládou vyvinuta. Jejím cílem bylo připravit vojáky na strašlivé podmínky při vedení současných válek. Virtuální Polo-svět je tak odsouzený k nekončící občanské válce. Třicet milionů jeho digitálních obyvatel ovládají vybraní duplikovaní nejkrutější tyrani. 
Nějakou dobu to vypadá, že se nemůže nic stát. Avšak něco se v Polo-světě zvrtne a Norma, dcera prezidenta Spojených států amerických, v něm uvízne. Unese ji jeden z nejproslulejších tyranů všech dob: duplikát Reinharda Heydricha. Podaří se Normu zachránit? Na pomoc je jí vyslána osmnáctiletá jazzová zpěvačka Ella Thomasová. Když Ella vstoupí do Polo-světa, postupně zjišťuje, že není všechno takové, jak se na první pohled zdá. Virtuální zdi totiž jen s námahou zadržují zlo uvnitř Polo-světa a ten skutečný svět, v němž lidé žijí, je v mnohem větším nebezpečí, než si kdo uvědomuje.


~~~~

Představme si svět, který ovládají největší šílenci a vrazi historie. Svět kde zvířata jako Heydrich či Berija, "nacisté" v ruku v ruce s "komunisty", osnovají plán na ovládnutí celého světa. Že to není možné? Ale je, alespoň v PoloSvětě ano.

PoloSvět, počítačová simulace vyvinutá americkou armádou pro trénink svých vojáků. Simulace tak dokonalá, že v ní postavy dokáží samy myslet a doslova žít svůj virtuální život. Ovšem jak to tak bývá, něco se ošklivě zvrtne a situace v PoloSvětě se vědcům pomalu vymyká z rukou. Situace se vyhrocuje ve chvíli, kdy se dcera amerického prezidenta záhadným způsobem dostává do PoloSvěta, kde je uvězněna bestií Heydrichem a jeho magickým pohunkem Aleisterem Crowleym.

Zde přichází na scénu Ella Thomasová mladá afroameričanka, kterou si americká armáda najala, aby Normu z PoloSvěta dostala zpět. Elle se upřímně vidina, že stráví nějaký čas v tom nejhorším rasistickém doupěti, ani za mák nelíbí, ale přeci jen pět miliónů dolarů dokáže přesvědčit nejednoho člověka.

A tak se Ella vydává do jámy lvové, kde ji rozhodně nečeká procházka růžovou zahradou. PoloSvět je rozdělen na pět sektorů podle vyznání, jazyka, barvy kůže, či etnika. V každé části najdeme tři vůdčí osobnosti (diktátory) v čele s Reinhardem Heydrichem, Rasputinem, Robespierrem a dalšími. Nejradikálnější je právě sektor, kterému vládne Heydrich obklopený jednotkami SS a právě sem má Ella namířeno....

Umělecké dílo... Temný bratranec Zeměplochy.“
Stephen Baxter, spisovatel

Autorovi se podařilo vytvořit něco naprosto unikátního. Představte si počítačový simulátor šmrncnutý sci-fi a fantasy s příměsí historie a okořeněný přesným množstvím steampunku. Že to zní šíleně? A také to šílené je. Rod Rees vzal ty nejnenáviděnější postavy lidských dějin a použil je v příběhu, který jim rozhodně na popularitě nepřidá ani trochu. Hned na začátku jsme vrženi do víru událostí, nových postav a jmen o kterých člověk nemá ani tušení. Až z toho může místy vzniknout pěkný guláš. No posuďte sami - unFunDaMentalismus, herEtikalismus, himPerialismus, citiZen, džúsSens, reBop - to je jen krátký výčet nových výrazů, které na nás čekají. Upřímně jsem občas přemýšlel jestli to má autor v hlavě v pořádku (tím dobrým způsobem samozřejmě).


Rozhodně neočekávejte klasickou oddechovku pro pobavení, občas budete muset sakra přemýšlet, občas si vyhledat nějaké slovo ve slovníčku pojmů, ale rozhodně vám mohu slíbit, že se snaha rozhodně vyplatí. PoloSvět je něco naprosto fascinujícího a natolik šíleného, že se to dá jen stěží popsat. Právě historické postavy a události, které jsou přizpůsobené a malinko postavené na hlavu šmrncnuté kvalitním steampunkem dávají příběhu neopakovatelnou atmosféru, který vás i přes svou obsáhlost a náročnost naprosto pohltí a nepustí.

Zajímavý je pohled na postavy, které jsou samozřejmě ústřední osou každé knihy. Ale s velkými obtížemi budete hledat knihu kde naprosto neznámí lidé ožívají po boku bestiálních velikánů lidské historie, jak je tomu právě v PoloSvětě. A právě vývoj jednotlivých charakterů posouvá děj způsobem, který byste nečekali. Protože i naprosto neviditelný a zamlklý člověk se z šedé myšky může stát megalomanským vůdcem, který si v ničem nezadá se samotným Heydrichem. A poukazuje na děsivou skutečnost, že zlo číhá v každém z nás. Je jen otázkou zda ho dokážeme zkrotit, nebo ho necháme vybublat na povrch.

Ač tento nesourodý mix působí naprosto šíleně, paradoxně se autorovy podařilo z něj poskládat naprostý skvost plný intrik, akce a lží, který vás naprosto pohltí. Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří mají rádi neobvyklé příběhy příběhy protkané akcí, která vás nenechá vydechnout až do posledních stránek

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Polosvět - Zima můžete objednat například zde.

~~~~


Rod Rees prožil svůj dosavadní život na cestách po Africe, Středním východu, Bangladéši a na nějakou dobu se usadil v Kataru, Teheránu a Moskvě. Budoval farmaceutické továrny v Dháce, zřizoval satelitní komunikační síť v Moskvě, koncipoval a projektoval jazzový hotel ve Velké Británii. Nyní se plně věnuje dráze spisovatele.






~~~~


Rod Rees - Polosvět - Zima / PŘEKLAD: Věra Procházková / VYDAL: Jota / STRAN: 532 / ŽÁNR: sci-fi, steampunk



MOJE HODNOCENÍ: 90%