Dneska se koukneme na jeden z nejsilnějších příběhů a osudů jednoho člověka během 2. světové války. Úžasný film Romana Polanskiho, který získal spoustu ocenění.
Příběh Wladyslawa Szpilmana, varšavského pianisty a žida


~~~~

Film Pianista je příběhem Wladyslawa Szpilmana, skvělého pianisty a uznávaného interpreta Chopinových skladeb. Příběh začíná v okamžiku, kdy ve varšavském rádiu zní Chopinovo Nokturno v C# moll v jeho podání. Píše se rok 1939 a Szpilmanovi je 28 let. Polsko je napadeno německými vojsky, která brzy přicházejí i do jeho hlavního města Varšavy. Téměř okamžitě jsou uplatněny tvrdé restrikce vůči zdejší židovské komunitě. Szpilman a jeho rodina - rodiče, bratr a dvě sestry - žili až dosud spokojeným životem, brzy jsou však také donuceni podřídit se ponižujícím pravidlům.


Kromě toho, že jim docházejí peníze a jídlo, musí pod hrozbou přísného trestu nosit na rukou Davidovu hvězdu. Nátlak se postupně zvyšuje a rodina je na tom stále hůře. Brzy jsou donuceni prodat obrazy, stříbro, nábytek a nakonec i Szpilmanovo drahocenné piáno. Největší ranou je však rozhodnutí, podle kterého mají být všichni Židé umístěni do uzavřeného areálu, obehnaného vysokými zdmi - na místo, které brzy vstoupí do dějin jako Varšavské ghetto.

~~~~


Český název: Pianista
Originální název: The Pianist
Natočeno: 2002
Režie: Roman Polanski
Předloha: Władysław Szpilman
Hrají:  Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Michał Żebrowski, Frank Finlay, Maureen Lipman,Emilia Fox, Ed Stoppard, Wanja Mues, Daniel Caltagirone, Joachim Paul Assböck, Zbigniew Zamachowski, Katarzyna Bargielowska, Andrew Tiernan, Katarzyna Figura, Axel Prahl, Marian Dziedziel, Pawel Malaszynski, Andrzej Zielinski, Ronan Vibert, Borys Szyc, Maja Ostaszewska,Ruth Platt, Popeck, Andrzej Pieczynski, Cezary Kosinski
Délka: 150 minut
Žánr: Drama / Válečný / Životopisný




~~~~


Władysław Szpilman nebyl spisovatel, ale polský klavírista a hudební skladatel.Hned po válce napsal knihu Pianista- autobiografii,ale podařilo se mu ji vydat pouze s cenzurou. Až po více než 50 letech ji vydal jeho syn a kniha se stala jedním z nejdůležitějších dokumentů o událostech poslední války.