Dan Brown se vrací novým thrillerem Inferno, který je pokračováním světových bestsellerů Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a Ztracený symbol.
Ve svých románech Dan Brown mistrně spojuje nejzajímavější záhady historie umění s po věky fascinujícími symboly a šiframi.

Robert Langdon se tentokráte ocitá v srdci Itálie, kde studuje mnoha záhadami a tajemstvími opředený rukopis – Danteho Peklo (Inferno). Musí se postavit tváří v tvář soupeři, který ho zavede do světa klasického umění, tajných chodeb a futuristických zbraní. Klíč k nezodpovězeným otázkám je skryt mezi řádky Danteho pekla a Langdon se opět vrhá do boje s časem, aby odvrátil zkázu, která světu hrozí.

~~~~

Jedna z neočekávanějších knih letošního roku konečně vyšla i v českém překladu, a tak se natěšení čtenáři mohou ponořit do nového dobrodružství se sympatickým profesorem v hlavní roli. Robert Langdon, americký profesor, spisovatel a symbolog se tak vrací na stránkách nového Brownova románu, který neohroženého profesora tentokrát vysílá do italské Florencie, po stopách Dantovy Božské komedie.

Jméno amerického spisovatele Dana Browna, asi netřeba moc představovat. Tento bestsellerista se proslavil především svým dílem Šifra mistra Leonarda, ve kterém se čtenáři mohli setkat s postavou profesora historie Robertem Langdonem. Od doby vydání Šifry již uplynulo dost času a každá další Brownova kniha byla vyhlížena s netrpělivým očekáváním, co si pro čtenáře spisovatel tentokrát přichystal. Ať byly jeho knihy přijímány kritikou více méně vlažně, což je případ i nové Brownovy knihy, všechny mají jedno společné. Staly se bestsellery a těší se obrovskému zájmu čtenářů po celém světě.


Robert Langdon se probouzí v nemocnici a marně se snaží vzpomenout jak a proč se tam dostal. Cítí jen každou kost v těle a neskutečnou bolest hlavy, kterou umocňují výjevy, které mu nedají spát. Obraz zmučených hříšníků a  záhadná žena se stříbrnými vlasy opakující "Hledej a nalezneš". Nic nedává smysl. Mladá lékařka Sienna Brooksová mu vysvětlí, že se do nemocnice dopotácel se střelným zraněním na hlavě a nesrozumitelnými slovy na jazyku "very sorry". Teď by měl být v pořádku, pouze následkem zranění utrpěl amnézii a díky tomu si nevzpomíná co se poslední dva dny dělo. Navíc co dělá ve Florencii a co znamenají ty záhadné děsivé výjevy v jeho hlavě?

Dan Brown opět rozehrává zapeklitou hru plnou záhad, intrik, rébusů a historie, na kterou si již fanoušci jeho knih zvykli. Opět se setkáváme s několika dějovými liniemi, které se různě proplétají a navzájem doplňují aby se setkali ve strhujícím závěru. Historickou linii Brownova Inferna tentokrát obstarává dílo, které dalo předobraz dnešnímu chápání pekla, Dantova Božská komedie, potažmo její první část Peklo. Odtud také název Brownovy knihy Inferno.



Druhou linií tentokrát není ani církev nebo vědecké pokusy s částicemi ale daleko prozaičtější a skutečnější problém, přelidnění obyvatelstva na planetě Zemi. Dvě naprosto diametrálně odlišné věci spojuje Brown s lehkostí sobě vlastní v zajímavém mixu akce, záhad a napětí. Fanoušky knih o americkém symbologovi, děj jistě nijak extrémně nepřekvapí i nadále se drží zajetých kolejí předchozích "dílů". Nelze říci, že je to na škodu, protože právě kvůli ději a spádu příběhu si jeho knihy získaly takovou oblibu u čtenářů.


Na druhou stranu je pravda, že určité části knihy získávají oprávněnou kritiku recenzentů a není se co divit. Robert Langdon se chvílemi převtěluje do podoby superhrdiny, se kterým by si nic nezadal ani agent jejího veličenstva 007. Nehledě na občas až překombinované zápletky, ze kterých Langdon vyplouvá relativně bez jediného šrámu. "Méně je někdy více, pane Browne", slušilo by se někdy říci.

Přes veškerou kritiku, kterou si Inferno vysloužilo, se pořád jedná o knihu, kterou si zamilují miliony čtenářů po celém světě. Protože Brownův, cit jak udržet vaši pozornost je jedinečný a díky němu vás bude nutit otáčet další a další stránky. Vítaným oživením relativně vážného tématu je všudypřítomný sarkasmus a ironie, která je zpestřením a odlehčením hutného příběhu, který nám Brown ve své nejnovější knize předkládá.


~~~~

Dan Brown je americký spisovatel thrillerů (narozen v Exeter, New Hampshire), proslulý bestsellerem Šifra mistra Leonarda.

Je synem středoškolského profesora matematiky, který v roce 1989 získal tzv. Prezidentskou cenu jako nejlepší středoškolský vyučující matematiky ve státě New Hampshire, a hudebnice. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, kde jeho otec učil, a r. 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Zajímá se o kryptografii. Jeho manželka Blythe je historička umění a malířka.

Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Čtenář většinou neví, ve které oblasti se právě nachází a autor hranici záměrně rozmazává. Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Čtenáře prakticky nutí, aby byla kniha přečtena téměř „jedním dechem“. Brown však často využívá a rozmělňuje motivy „vypůjčené“ z děl jiných autorů, například z díla spisovatele Umberta Eca.


~~~~


Dan Brown - Inferno PŘEKLAD: David Petrů, Michala Marková VYDAL: Argo / STRAN: 424 / ŽÁNR: Thriller, mysteriózní



MOJE HODNOCENÍ: 85%