Clary Frayová si toužebně přeje, aby se její život zase vrátil do normálních kolejí. Ale co je vlastně normální, když jste lovec stínů, zabíjíte démony, vaše matka je v kómatu způsobeném kouzlem a vy najednou vidíte vlkodlaky, upíry a víly? V druhém díle napínavé série autorka vtáhne čtenáře zpět do temných spárů newyorského podsvěta, kde láska vždy znamená nebezpečí a moc s sebou přináší smrtonosné pokušení.



~~~~

Nic již nebude stejné. Časy se mění a všudy přítomná hrozba žene Clary, Jace a jejich přátele do stále většího nebezpečí. Druhý díl populární série Nástroje smrti tentokrát s podtitulem Město z popela zavádí čtenáře do neutuchajícího kolotoče plného démonů, upírů či vlkodlaků, do světa kde láska a moc znamenají smrtelné nebezpečí.

Cassandra Clare bude většině čtenářů young adult žánru dobře známá. Jedni čtenáři ji vynášejí do nebes, za tuhle úžasnou sérii a nedají na ní dopustit. Ovšem pak existuje skupinka, která Cassandru zatracuje, na zahraničních blozích to bylo hodně propírané a Cassandra se musela několikrát obhajovat z údajného plagiátorství. Ať jsou důkazy zjevné nebo ne, Nástroje smrti jsou fenomén, který si získal řadu fanoušků a spoustu dalších ještě získá.

Po událostech prvního dílu, kdy mladičká Clary pronikla do utajovaného světa magie,démonů a lovců stínů, leží Claryina matka v kómatu v nemocnici a ona se musí vypořádat se změnami ve svém životem sama. Valentýn se spolu s armádou démonů chystá rozpoutat válku proti Spolku lovců stínů. Kdo se nepřidá na jeho stranu s tím rozhodně nebude mít slitování. Celému magickému společenství hrozí nebezpečí o jakém si většina myslela, že již nikdy nenastane, avšak teď musí opět čelit hrozbě a snažit se vše přežít.

Jednou z hlavních devíz této fantasy série je určitě propojení reálného světa s tím fantastickým. Ano něco takového tu bylo třeba v Harry Potterovi, ale tam přeci jen společenství kouzelníků bylo umístěno hlavně mimo civilizaci a za zavřenými dveřmi Příčné ulice. V Nástrojích smrti se ovšem ocitáme v ulicích "reálného" New Yorku a jen tak mimochodem můžeme narazit na upíra nebo navštívit vílí království v jezírku uprostřed Central parku.

Zajímavé rozhodně bude i nadále sledovat jak se budou dál vyvíjet jednotlivé vztahy mezi hlavními hrdiny. Ono vztahy jsou vskutku jedno velké téma této knihy. Neustálé řešení kdo s kým a proč může za chvíli lézt až na mozek. Navíc kdo má rád úchylky přijde si na své, upír s vlkodlakem (kluk - holka), čaroděj a lovec stínů (300 letý muž? - kluk) a dva lovci stínů (bratr a sestra) vcelku zajímavé rozložení vztahů a lásek nemyslíte? Rozhodně se musí nechat, že se autorka v tomto ohledu nebojí snad ničeho.

Byť autorka skvěle skloubila pasáže plné napětí, humoru i romantiky, přesto Městu z popela něco chybí, ta pomyslná třešnička na dortu, která vás naprosto uzemní a posadí na zadek. Tento pocit se line celou knihou a nejpatrnější je v závěrečné bitce, kdy jakoby mimochodem jde všem o život ale přesto tomu chybí to mrazení v zádech, které jsme zažívali u každého dílu Harryho Pottera.

Přesto, že Městu z popela chybí to NĚCO nejedná se rozhodně o špatnou knihu. Rozhodně si své fanoušky zaslouží a to hlavně díky své čtivosti. Protože jakmile vás vtáhne do děje, tak vás pustí až úplně vyšťavené na úplném konci. A to bývá u knih to nejdůležitější, musí bavit a to Nástroje smrti umí dokonale.

Recenze je primárně psána pro server Databázeknih.cz
Odkaz na server, popřípadě recenzi naleznete zde.

~~~~

Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku.
Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.






~~~~


Cassandra Clare - Město z popela (Nástroje smrti #2) / PŘELOŽIL: Eva Maršíková VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 392 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy, young adult



MOJE HODNOCENÍ: 78%