Tak tu máme další film podle knihy. Dneska jsem zapátral trochu v minulosti a vzpomněl si na filmové zpracování další knihy od jednoho z nejprodávanějších spisovatelů současnosti.
Nejznámějšími adaptacemi Kingových románů jsou bezesporu Zelená míle a Vykoupení z věznice Shawshank, jenže toto nejsou jediné filmy, které byly podle jeho knih natočeny. Mezi další patří i cenami ověnčené Osvícení s dokonalým Jackem Nicholsonem v hlavní roli.
Viděli jste už Osvícení nebo vám unikalo? 


~~~~


Spisovatel Jack Torrance hledá klidné místo pro psaní svého nového románu, a tak přijímá nabídku dělat správce odlehlého horského hotelu. Při úvodním pohovoru se dozvídá mimo jiné hrůznou historku o svém předchůdci, který zešílel ze samoty a odloučení a zavraždil svou ženu a dvě dcery... po příjezdu Jack ubytuje svou rodinu a začíná psát knihu. Brzy však zjišťuje, že samota uprostřed hor je tísnivá a také on začíná přicházet o rozum.




~~~~




Český název: Osvícení
Originální název: The Shining
Natočeno: 1980
Režie: Stanleye Kubrick
Předloha: Stephen King
Hrají: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Philip Stone, Joe Turkel, Tony Burton, Lia Beldam, Vivian Kubrick
Délka: 119 minut
Žánr: Horor / Drama / Thriller







~~~~


Stephen Edwin King (* 21. září 1947, Portland, Maine) je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.