Být, či nebýt? Hamletovská otázka, kterou zná každý z nás. A každý z nás si jí v nějaké podobě taky položil. Pro nás knihomoly je tou otázkou papír nebo display. Pro většinu je volba jasná. Samozřejmě kniha, nic se nevyrovná vůni a zpracování skutečné knihy. Navíc přece nebudeme platit za knihy, které si nemůžeme ani vzít do ruky že? Názor většiny čtenářů. Je tady ovšem jedno velké ALE. Co když budete řešit nedostatek místa? Nebo stejně jako já jste vybíraví a v "papíru" vám stačí mít pouze své oblíbené knihy. Co potom vybrat?

Dost často se mi stává, že narážím na dotazy co je pro čtení lepší a co si tedy vybrat. Předně je si potřeba položit otázku na co budu dané zařízení používat. Musíme si uvědomit, že klasické e-ink čtečky prostě na nic jiného nevyužijeme jen a pouze na knihy, ovšem takový tablet se dá použít i na dost věcí jiných. Co je tedy lepší?

Za prvé přeskočme počítač. Ano poradí si se všemi dostupnými a myslitelnými formáty, ale pro pohodlný čtenářský zážitek je naprosto nevhodný. Obrazovkou, ze které vás budou bolet oči, počínaje a nepohodlných sezením na židli konče. (ne notebook v posteli v potaz neberu). Za druhé vyřadíme i mobilní telefony, které mají zas moc malý display. Opět pomineme extrémy stylu Samsung galaxy Mega a podobně. Je to prostě nouzovka, která má do ideálu hodně daleko.

Tablet má samozřejmě výhodu v tom, že ho můžete používat na více věcí než jenom čtení knížek. Jenže výdrž oproti čtečce není právě ideální, a navíc i display se hodně liší. U tabletu najdete klasické podsvícené LCD oproti tomu čtečky ve většině používají dislaye založené na technologii elektronického inkoustu. Ten má oproti LCD několik nesporných výhod. Tou první je určitě výdrž. Prakticky nespotřebovává energii, takže není problém aby vám čtečka vydržela nabitá skoro celý měsíc, oproti tomu tablet budete nabíjet minimálně jednou za den. Takže pokud chcete zařízení čistě na knížky určitě vyhrávají čtečky. Jenže jakou čtečku vybrat?

Zde jsou uživatelé které nedají dopustit na legendární Kindle, čtečku, kterou všechno vlastně začalo. Kindle má rozhodně výhodu v ceně jelikož za ní stojí gigant Amazon, může si dovolit srazit cenu přístroje na minimum. Kindle tak začíná na ceně kolem dvou tisíc. A není výjimkou, že dost často narazíme třeba na německém Amazonu na akce, to pak Kindle vyjde opravdu na hubičku. Jenže zase tu je problém s formáty - Kindle podporuje velmi malé množství formátů, kterým vévodí proprietální formát MOBI (v různých variacích, jako například AZW atd). Mobi má oproti ostatním formátům hlavní nevýhodu, že pro běžného uživatele se nedá prakticky upravit, a když tak s velkými obtížemi.

Osobně jsem Kindle měl, rozhodně se jedná o výbornou čtečku, ale její problém jsou právě formáty, přeci jen EPUB je daleko dál. Má větší podporu různého formátu písma, úpravy textu a tak podobně. Takže z vlastní zkušenosti se spíše přikláním ke čtečkám, které tento formát podporují :) Stačí když se podíváme na srovnání čteček v časopisech.


Rozhodně bych se vyhnul čtečkám stylu Kobo, nebo Wooky, přeci jen mají nástavbu pro své formáty a to taky není stoprocentně ideální. v našich končinách tak nejlíp vychází poměr cena výkon čtečky od Pocketbook. Dál už nechám na vás jak velký display, jestli podsvícení a dotykovou plochu, nebo vám stačí jen základ. To už je hodně individuální :)

Snad se mi podařilo něco málo vám vysvětlit i když asi ne moc. Tohle je stejně spíš článek, aby řeč nestála :)