Bohatý finančník Lars Anderson se oběsí. Dědictví jeho podezřelých obchodů zle dopadá na jeho rodinu: dvě otcovou výchovou těžce poznamenané děti a zlomenou ženu. Mezitím na předměstí Glasgow někdo brutálně zavraždí mladou ženu. Vyšetřovatelka Alex Morrowová začne rozplétat pavučinu lží, která obtáčí místní komunitu, Skotsko i stovky mil vzdálená místa. 

Konec vosí sezóny je vynikající a velmi přesvědčivý vícevrstevný detektivní román, který sleduje zničující důsledky sobeckého počínání jednoho člověka ve světě zpustošeném hospodářskou recesí a zpochybňující vše, co bylo dříve pokládáno za posvátné.

~~~~

Nakladatelství Panteon se povedla nevídaná věc. Byť patří mezi naše nejmladší nakladatelství, jeho kniha Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel již okupuje žebříčky prodejnosti pěkných pár měsíců a patří mezi nejprodávanější knihy u nás. Stejné plány má se svojí další, v pořadí již třetí knihou, která vyšla v září letošního roku. Detektivka, která získala řadu prestižních oceněních, ve své domovině byla vyhlášena detektivkou roku a na její autorku pějí kritici ódy.


Denise mina je skotská autorka kriminálních románů a britská kritika ji označuje za korunní princeznu ostrovní krimi. Denise je u nás známá především svým přepisem Larssonova Milénia do komiksové podoby (na které mimo jiné naleznete recenzi i u mne na webu). V nakladatelství Panteon vychází její první kniha z trilogie o inspektorce Morrowové. Další její knihy chystá nakladatelství na příští rok.

Konec vosí sezóny navíc vychází jako klasická tištěná kniha, e-kniha i audiokniha, o kterou se postaral Jaromír Meduna. Panteon tak navázal na svůj zavedený trend, kdy všechny podoby vycházejí ve stejný den. Díky tomu si na své přijdou všichni, kteří preferují i odlišný formát než jen klasický papír.


Na poklidném předměstí Glasgow je nalezena brutálně zavražděná žena. K případu je povolána zkušená inspektorka Alex Morrowová. Na první pohled vypadá případ vcelku jednoduše, pachatelé za sebou zanechali stop více než dost, otázkou ovšem zůstává motiv. Zdá se, že se nic neztratilo a navíc policisté objevují nemalý finanční obnos ukrytý pod stolem v kuchyni.
Ve stejné době se oběsí významný a bohatý finančník Lars Anderson. Shoda náhod, nebo spolu tyto dvě zdánlivě odlišné události nějak souvisejí?

Autorka se nebála a hned na začátku nám prozrazuje, kdo že je vrah. Otázkou ovšem zůstává motiv jeho činu. Proč musela zemřít mladá žena. Alex splétá střípky informací, které jí pomalu vedou po stopách vraha. Denise navíc používá dvě dějové linie, jednu z pohledu inspektorky, která pátrá po vrahovy mladé ženy. A druhou z pohledu Thomase, syna Larse Andersona, muže který se oběsil.

A právě jednotlivé pohledy do různých vrstev obyvatelstva jsou jednou z deviz tohoto příběhu. Kdy na jedné straně zazobaná rodinka přijde o vše a stojí před zásadní otázkou co dál a na straně druhé jsou zde rodiny, které to nemají jednoduché od samého začátku. Právě toto barvité líčení příběhu, kdy nic není černé nebo bílé, dává knize skutečný nádech realističnosti. Jednotlivé postavy působí dojmem, že se může jednat například o vaši nerudnou sousedku, nebo usměvavého trafikanta na rohu ulice.



Všechny tyto aspekty spolu s nevšední zápletkou, kdy sice známe vraha, ale ne důvod jeho konání, dávají dohromady velice zajímavý mix, který by neměl uniknout žádnému fanouškovi detektivek. Navíc, po všech těch severských autorech je trošku něco jiného příjemným oživením žánru.



Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Panteon za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Konec vosí sezóny můžete objednat například zde.

~~~~

Denise Mina - Známá skotská autorka kriminálních románů. Denise Mina se proslavila trilogií ze současného Glasgowa: Garne-thill (1998), Exile (2000) a Resolution (2001), za jejíž první část získala literární cenu Crime Writer’s Associaton John Creasey Memorial Dagger. Stejnou cenu obdržela i za povídku Helena and the Babies z antologie Fresh Blood 3(1999). Mezi její další díla patří např. vysoce ceněné krimi drama Sanctum nebo The Field of Blood.
Denise Mina, která mimo románů je autorkou i řady povídek, je britskou kritikou považována za korunní princeznu ostrovní krimi.


~~~~




Denise Mina - Konec vosí sezóny / PŘEKLAD: Luděk Janda  VYDAL: Panteon / STRAN: 404 / ŽÁNR: světová literatura, krimi



MOJE HODNOCENÍ:80%