Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.


Už je tomu pěkných pár let co vyšel první díl ze série Odkaz Dračích jezdců. Přesto i dnes přitahuje, stejně jako Harry Potter, miliony čtenářů po celém světě. Je jedno jestli je vám deset, nebo čtyřicet. Eragon dokáže nabídnout každému čtenáři něco a nezáleží na tom zda jste dítko toužící po dobrodružství a fantastických světech, nebo milující otec, či matka, která svému dítku předčítá každý večer před spaním.

Christopher Paolini uhranul touto sérií takřka celý svět. Mnozí si jistě vzpomenou jak celý natěšení probíraly Eragona se svými spolužáky ve školních lavicích. Vždyť i Paolini byl ve vašem věku, když dopsal první díl. Na patnáctiletého adolescenta vcelku nevídaný počin nemyslíte. Navíc neskončil pouze u jedné knihy a svým fanouškům přinesl celkově čtyři díly příběhu o odvaze a dracích.

Jeden chlapec, jeden drak, jeden prsten. Ehm pardon ne prsten sem nepatří, to je zase jiný příběh. Když chudý farmářský chlapec narazí  na podivný modrý kámen ještě netuší, že se mu právě změnil život. To ovšem pochopí, když se ukáže, že kámen je ve skutečnosti vejce, ze kterého se vyklubalo dračí mládě - Safira. Společně se vydávají vstříc svému osudu a nebezpečenství, které pro ně přichystal ukrutný panovník Alagaesie Galbatorix.

Eragon je úvodem do celého fantastického příběhu, který na čtenáře čeká. Postupně tak pronikáme do historie království a jednotlivých ras, včetně jejich temnější stránky. Seznamujeme se s fungováním tohoto fantastického světa a pronikáme více do hloubky. Přestože se jedná o úvodní díl, nudou čtenáři rozhodně trpět nebudou. O napínavé momenty zde není nouze a se zatajeným dechem tak budeme sledovat Eragonovo putování za svým osudem.

Přesto se zde projevuje pár bolístek, kterými trpí debutové knihy. Paolini se nezdržuje nějakým dlouhým popisem a příběh uhání jako vlak TGV, který nabral zpoždění. Možná za to může i autorův věk, ve kterém knihu napsal, protože co si budeme povídat jen málokterý puberťák není nedočkavý a právě tato nedočkavost a spěch se zde projevuje. Přesto to, ale nikterak nenarušuje celý příběh a vcelku brzo si na autorů styl vyprávění zvykneme.

Jak již bylo řečeno na začátku Eragona lze doporučit, stejně jako Harryho Pottera, všem věkovým kategoriím. Mladší čtenáři budou nadšeni z fantastického příběhu o dracích a starší ročníky zase milerádi zavzpomínají na mladší léta. Pro ty kteří mají radši mluvené slovo je dostupná i audiokniha načtená Martinem Stránským, díky tomu si přijdou na své opravdu všichni. Navíc je to příjemné zpestření od všech těch detektivek a thrillerů nemyslíte?


Christopher Paolini (nar. 17. listopadu 1983) je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtrvtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.

Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.



Christopher Paolini - Eragon

SÉRIE: Odkaz Dračích jezdců
PŘEKLAD: Olga Staníčková
VYDAL: Fragment  
STRAN: 488
ŽÁNR: Fantasy



MOJE HODNOCENÍ: 85%