Noc z 30. na 31. 5. 1945. Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, je jen s osobními věcmi „odsunuta" společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a některé další německé ženy se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě, kde setrvají i po ukončení transportů. Po znovuzískání československého občanství se Gerta vrací do Brna, v němž prožívá další bouřlivé události druhé poloviny dvacátého století. Kromě bolestných otázek viny, odplaty a odpuštění mezi Čechy a Němci, jež tento neobyčejně plastický a působivý román klade, se stáváme svědky netradičního vztahu matky a dcery, který je deformován nejen omezeným prostředím, v němž se jako české Němky vystrnaděné na okraj společnosti směly pohybovat, ale také vzájemným nepochopením dvou generací, obtížnou komunikací a nemožností zprostředkovat osobní zkušenost.


Je tomu skoro již pět let co Kateřina Tučková přišla s knihou, která se dotýká ožehavých témat naší minulosti a ukázala je takové jaké doopravdy byly. Po právu za ní obdržela cenu Magnesia Litera - Cena čtenářů za rok 2010 a byla nominována na řadu dalších prestižních ocenění. Dnes mají čtenáři možnost vychutnat tento silný příběh i ve formě audioknihy, kterou připravil Radioservis spolu s Vilmou Cibulkovou.

Kateřina Tučková se dostala do podvědomí čtenářů, především díky této knize, aby na svůj úspěch navázala svojí další knihou Žítkovské bohyně. Autorka toho má za sebou ovšem daleko více, stojí za několika odbornými publikacemi z oblasti českého výtvarného umění, popřípadě spolupracovala na beletrizovaném životopise Můj otec Kamil Lhoták.

Poslední válečné dny se nenesly pouze v očekávání věcí budoucích a oslavách nad koncem utrpení válečných let. Své by o tom mohli vyprávět tisíce obyvatel Československa, kteří neměli to štěstí a měli v rodném listě uvedenou kolonku národnost německá. Co na tom, že většina z nich za války trpěla jako čechoslováci a nenáviděli Hitlera stejně jako ostatní. Na to se historie neptá a Benešovy dekrety mluvily jasně - Odsunout !

A právě tomuto tématu se věnuje kniha Vyhnání Gerty Schnirch. Autorka zde ukazuje neradostný osud hlavní hrdinky, která pochází z česko-německé rodiny žijící v Brně. Spolu s Gertou se čtenáři vydávají na brněnský pochod smrti, při němž zahynulo několik tisíc lidí a během kterého se čechoslováci a sověti chovali častokrát hůř než nacisté.

Autorka postupně čtenáře provádí válečnými léty i léty následujícími. Nejprve sledujeme očima mladé dívky, které válka rozdělí její česko-německou rodinu, vezme matku, postupně odcizí židovskou kamarádku a v zárodku zničí její první lásku k českému chlapci. Během válečných let Gerta násilně dospěje a porodí zdravou, ačkoliv zoufale nechtěnou dcerku. Barbora je sice důkazem spáchaného násilí, přesto se po narození stane jedinou Gertinou útěchou, jediným důvodem, proč přežít peklo. Postupně tak projdeme několika neradostnými dekádami našich dějin, abychom se s hlavní hrdinkou rozloučili na prahu nového tisíciletí.

Samotný pohnutý osud hlavní hrdinky je natolik silný, že nechá chladným jen málokterého čtenáře či posluchače. Útlak a hrůzy poválečných let jsou zde vylíčeny opravdu věrohodně. Až může některým čtenářům nad těmito zvěrstvy zůstávat rozum stát.

Celkovou atmosféru knihy v její audio podobě navíc výborně podtrhuje charakteristický nakřáplý hlas Vilmy Cibulkové, který výborně odráží trpkou životní zkušenost, kterou hlavní hrdinka prochází. A právě Vilma Cibulková byla při výběru interpreta trefou do černého, která se odráží na celkové kvalitě audioknihy. I přes svůj rozsah, skoro 16 hodin, nemusíte mít strach, že by vás kniha začala nudit. Velmi silný příběh v podání Cibulkové rozhodně udrží vaší pozornost až do konce a zaujme nejednoho milovníka kvalitní literatury.

Přestože jsou dnes v oblibě především severské detektivky, nemělo by vám Vyhnání Gerty Schnirch uniknout. Příběh, který se opírá o ožehavá témata naší minulosti, dokáže poučit a neznalé čtenáře dějin šokovat zároveň. Navíc tato audiokniha patří k tomu nejlepšímu na co můžete v nabídkách narazit a je dobrou, i když dost náročnou volbou, jak s audioknihami začít.



Kniha vychází v nakladatelství Host.
Audiopodobu najdete na Audiotéka.cz


Kateřina Tučková (nar. 1980) vystudovala dějiny umění a bohemistiku na FF MU v Brně, v současné době pracuje jako kurátorka. Debutovala novelou Montespaniáda(2006), v roce 2009 vydala román Vyhnání Gerty Schnirch, za který obdržela cenu Magnesia Litera 2010 — Knižní klub Cena čtenářů a byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého, Magnesii Literu za prózu a Cenu Jiřího Ortena. Je autorkou několika odborných publikací z oblasti českého výtvarného umění, na pomezí historie a krásné literatury se pohybuje beletrizovaný životopis Můj otec Kamil Lhoták (2008).




Kateřina Tučková - Vyhnání Gerty Schnirch

INTERPRET: Vilma Cibulková
VYDAL: Host Brno / Radioservis
ČAS AUDIA: 15 h. 45 min.
ŽÁNR: Česká literatura, válečné

MOJE HODNOCENÍ: 95%