Matematik James Fenster se stal obětí exploze ve svém hotelovém pokoji v Amsterdamu, ke které došlo v předvečer dlouho plánovaného projevu na zasedání Světové obchodní organizace. Samotné provedení tohoto činu by se mohlo jevit jako elegantně a profesionálně odvedená práce, kdyby vše nebylo zároveň bizarní. Fensterův hotelový pokoj totiž byl kompletně vypálený, ale zbytek objektu zůstal neporušený. Inspektor Henri Poincaré se při vyšetřování vraždy ocitne na křižovatce, kde se bude muset rozhodnout pro správnou cestu vedoucí k vyřešení případu.

Ne všechny knihy mohou vyznít tak, jak na člověka zpočátku působí. Zářným příkladem je například i novinka z mladičkého nakladatelství Galatea, které čtenářům přináší vskutku originální thriller z pera amerického autora Leonarda Rosena. Pojďme společně s inspektorem Interpolu Henri Poincarém nahlédnout pod roušku záhad, teorií a válečných zločinů.

Leonard Rosen je především autorem učebnic tvůrčího psaní, popřípadě různých článků a komentářů. Přesto ho nezadržitelně přitahovala teorie fraktální geometrie (nic vám to neříká, buďte v klidu mě také ne), která ho přivedla až k teorii chaosu a uznávanému matematikovi a fyzikovi Henrimu Poincaré. Jeho osoba ho zaujala natolik, že se rozhodl kolem něj (potažmo kolem jeho vymyšleného pravnuka) vystavět svůj debutový krimi thriller. A potrápit tak trochu mozkové závity čtenářů, kteří se do této knihy pustí.

Poté co Poincaré dostal za mříže dlouho stíhaného válečného zločince ze Srbska Stipa Banoviče, čeká na Henriho nový nový úkol. V předvečer zasedání Světové obchodní organizece v Amsterdamu byl ve svém hotelovém pokoji zavražděn významný matematik James Fenster. Největší zvláštností je to, že atentátník použil speciální sloučeninu, která se používá v raketovém palivu pro cesty do vesmíru. Před inspektorem tak vyvstává velká řada otázek, na které je potřeba znát odpovědi.

Hlasy chaosu v sobě skrývají velmi zajímavý námět. Autorovi se navíc podařilo skvěle zapracovat na historii hlavního hrdiny, protože právě hlavní hrdina je pravnukem (imaginárním) slavného a významného matematika a fyzika Henri Poincarého, od kterého si bral inspiraci i Albert Einstein. 

Hlavním pozitivem i negativem zároveň je právě použití neobvyklého mixu teorie fraktálů, matematiky, filozofie, válečných zločinů, teorie chaosu a globální ekonomiky. Většina z těchto témat je náročná sama o sobě natož ve spojení s ostatními teoriemi. Díky tomu se zde bude nejeden čtenář ztrácet, bloumat mezi stranami a hledat záchytné body k pochopení.

Přesto, nebo právě proto se tento velmi zajímavý debut dostal do nominací několika žánrových cen. Autor nechává vše na čtenáři, jak si se zajímavým, leč velmi náročným příběhem poradí. Jako autor učebnic tvůrčího psaní si mohl Rosen více rozmyslet, zda čtenáře doslova zahltí pro normálního člověka nic neříkajícími pojmy, nebo mu je bude dávkovat efektivně po malých částech. Toto ovšem již plně záleží na jednotlivém čtenáři, jak ke knize a tématu přistoupí.

Nakladatelství Galatea přináší čtenářům velmi zajímavý thriller, který rozhodně není pro všechny. Spojení filozofie, matematiky, válečných zločinů, globální ekonomiky, teorie chaosu a náboženství dá vzniknout velmi originálnímu příběhu, který sice není jednoduché číst a pochopit, ovšem pokud vás příběh vyšetřovatele Interpolu Henriho Poincarého pohltí, budete naprosto unešeni a budete chtít přídavek.

Kniha vychází v nakladatelství Galatea
Objednávat můžete například zde.

Leonard Rosen - Americký autor učebnic tvůrčího psaní, článků a komentářů do rozhlasů původně vůbec nezamýšlel napsat detektivní příběh. Ale zaujala ho teorie fraktální geometrie natolik, že kolem ní chtěl vystavět příběh, který by zaujal i další čtenáře. Ponořil se do studia teorie chaosu, až došel k matematikovi a fyzikovi Henrimu Poincaré. Nakonec se autorovi v hlavě jednotlivé linie příběhu nabalovaly na další, až z toho vyšel thriller, kde je hlavním hrdinou vyfabulovaný pravnuk slavného myslitele a jeho jmenovec, agent Interpolu Henri Poincaré. Debut se dostal do nominací na ceny Edgar i Anthony a kombinuje v sobě konspirace, matematiku, vraždy i terorismus.Autorův druhý román předchází ději první knihy a řeší, proč se Poincaré před 30 lety přidal k Interpolu.





Leonard Rosen - Hlasy chaosu

PŘEKLAD: Dalibor Míček
VYDAL: Galatea
STRAN: 424
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: napětí, thriller



MOJE HODNOCENÍ: 70%