Hodně z vás si asi všimlo, že jsou již oznámeny nominace na letošní literární cenu Magnesia Litera. Tato cena se postupem doby probojovala na jednu z nejznámějších a nejdůležitějších literárních cen jaké se v naší zemi udílejí. V této anketě uspěla i mimo jiné u čtenářů oblíbená Kateřina Tučková se svými knihami Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně, se kterými získala čtenářskou cenu, nebo loňský vítěz Jiří Hájíček a jeho Rybí krev. A co tedy již třináctý ročník přináší?

Malou pikantností letos bude rodinný souboj v kategorii Litera za prózu, kde bude redaktor literárního měsíčníku Host Jan Němec se svým formálně zajímavým románem o fotografu Františku Drtikolovi Dějiny světla soutěžit se svým otcem, někdejším dlouholetým ředitelem Českého rozhlasu Brno Ludvíkem Němcem a jeho souborem čtyř povídek a jednoho dialogu Láska na cizím hrobě.

Nominovaní se představí na čtyřech autorských čteních, která se konají každou středu od 12. března do 2. dubna v Knihovně Václava Havla v pražské Galerii Montmartre. V krátkých medailoncích přiblíží autory jako obyčejně i Česká televize. Do letošního ročníku Magnesie Litery pořadatelům přišlo rekordních 349 přihlášek, o 24 více než loni. Z nominací vyberou odborné poroty vítěze, jejichž jména se dozvíme 8. dubna v přímém přenosu ČT.





Více informací najdete na oficiálních stránkách www.magnesia-litera.cz