Čtyři roční doby se poněkud vymykají Kingově tvorbě nejen rozsahem, ale především laděním, a mohou proto být příjemným překvapením i pro čtenáře, kteří zrovna nejsou příznivci Mistra hororu. Sám King je označuje za „přirozeně šťastnou knihu“ a uvádí, že „tři z nich nejsou horory“. Se dvěma novelami se čeští čtenáři mohli setkat v dnes už historickém prvním vydání Kinga u nás vůbec – vyšly v roce 1991 v nakladatelství Práce pod názvem jedné z nich, Nadaný žák (druhou novelou bylo Tělo). Tři jsou u nás známy také ve filmové podobě: Tělo bylo natočeno pod názvem Stand By Me (Stůj při mně), Nadaný žák byl distribuován pod původním názvem a film Vykoupení z věznice Shawshank vypustil z titulu Ritu Hayworthovou. Kniha Čtyři roční doby vychází nyní v úplné podobě, jak ji koncipoval Stephen King.

Stephen King je všeobecně uznáván jako král hororu. Ovšem znalci jeho tvorby mohou potvrdit, že i jeho díla, která moc hororových prvků nemají, stojí rozhodně za přečtení. Skvělým příkladem za všechny je právě kniha Čtyři roční doby, která se Kingově tvorbě vymyká nejenom žánrem, ale i rozsahem, protože se jedná o soubor čtyř novel. Po pětiset stránkových příbězích, tak zde máme příjemné oživení.

Tento soubor vyšel poprvé již v roce 1982 a ve své době vyvolal značné pozdvižení, právě díky tomu, že se nejedná o hororovou tvorbu. Přesto je mnoha fanoušky označována za jednu z nejlepších a nejoblíbenějších Kingových knih. Není proto divu, že se tři novely dočkaly i filmového zpracování. A právě úvodní novela Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank patří mezi nejlépe hodnocené filmy vůbec. Přesvědčit se můžete na všech myslitelných databázích a ve všech bude Vykoupení z věznice Shawshank figurovat na předních místech.


Poprvé mohli čeští fanoušci ochutnat tyto novely již v roce 1991 v nakladatelství Svoboda, kde vyšly novely Nadaný žák a Tělo. Po mnoha a mnoha letech čekání se fanoušci v roce 2003 dočkali uceleného vydání u nakladatelství BETA, které již obsahovalo všechny čtyři povídky, stejně jako v originální předloze. Dnes po více než deseti letech přichází na řadu reedice této legendární knihy a fanoušci tak mají možnost doplnit si sbírku i o tyto skvostné příběhy.

Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank

První a zároveň pro mnoho čtenářů nejznámější novelou je Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. Tato předloha oskarového filmu Franka Darabonta z roku 1994 zavádí čtenáře do prostředí nápravné věznice Shawshank. Tato novela vám v lecčems připomene neméně slavnou Kingovu Zelenou míli. U obou příběhů jsou hlavní hrdinové nevinní, ovšem zatím co Paul Coffey skončí dost neslavně, Andy Dufresne se rozhodne vzít osud do svých rukou a naložit s ním podle svého uvážení.

Nadaný žák

O něco méně slavná novela, která se dočkala stejnojmenného filmu. Vypráví příběh třináctiletého premianta třídy Todda Bowdena, který náhodou narazí na starce, ve kterém pozná nacistického pohlavára a válečného zločince Kurta Dussandera. Ten se ve Spojených státech ukrývá před spravedlností pod falešným jménem a chce dožít svůj život v poklidu. Což se mu díky Toddovi, který ho drží v šachu, moc nedaří. Pozorní čtenáři si navíc všimnou malé perličky, odkazu na hlavního hrdinu předchozího příběhu.

Tělo

Další zfilmovaná novela, tentokrát pod názvem Stand By Me (Stůj při mně). King nám tentokrát vypráví příběh čtyř chlapců, kteří dospívají v malém městečku Castle Rock. Do příběhu vstupujeme ve chvíli, kdy se dozvídají o mrtvole jejich vrstevníka Raye Browera, kterého srazil vlak. Rozhodují se tělo mrtvého hocha najít. Čeká je tak výprava, která prověří jejich povahy i charakter.

Dýchací metoda

Poslední a zároveň jediný nezfilmovaný příběh nese název Dýchací metoda. Příběh muže, kterému se ve chvíli, kdy je pozván šéfem do jeho gentlemanského klubu, změní celý život. Nejedná se ovšem o klasický klub gentlemanů. Nikdo se tam neregistruje, nikdo neví, kolik má asi zrovna členů, neplatí se poplatky. Celý tento klub se vždy těší na jedinou věc, na vyprávění příběhů. A vrcholně nejlepší se schovává na Vánoce. Tou je i příběh o dýchací metodě...

Každý z příběhů je jiný, ovšem jedno mají společné, a tím je jejich vysoká kvalita. A i když v nich najdeme trochu tajemna, přesto nejsou tím pravým, na co jsou obdivovatelé Kingových hororů zvyklí. To ovšem není důvod abyste knihu vynechali, protože novely nabízí to nejlepší co můžeme v Kingově tvorbě nalézt. Filmové adaptace tohoto díla mluví myslím sami za sebe.

Pokud si libujete v potocích krve, záplavách duchů a pravých hororových příběhů budete možná zpočátku trochu zklamání. Přesto i zapřísáhlí hororoví fanatici musí ocenit Kingovu snahu zkusit něco malinko jiného. Obzvlášť když výsledek dopadl na jedničku s hvězdičkou. Čtyři roční doby vsází hlavně na silný příběh, a toho si milovníci kvalitně napsané literatury užijí dosytosti.


Stephen Edwin King (* 21. září 1947, Portland, Maine) je americký spisovatel hororů, jeden z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Mezi jeho slavná díla patří knihy Carrie, To, Mrtvá zóna a série Temná věž, ve filmovém zpracování prosluly především na jeho dílech postavené snímky Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle.





Stephen King - Čtyři roční doby

PŘEKLAD: Ivan Němeček, L. a L. Trávníčkovi
VYDAL: BETA
STRAN: 533
ROK VYDÁNÍ: 2014
ŽÁNR: napětí



MOJE HODNOCENÍ: 90%