Dnes jsem se rozhodl připomenout knihu jedno ruského velikána. Knihu, která se dočkala nespočet vydání a několika filmových zpracování včetně televizních seriálů. A o koho se jedná? O Lva Nikolajeviče Tolstého. A právě jeho Anna Karenina se nedávno dočkala nového filmového zpracování s Keirou Knightley v hlavní roly. Přeci jen osvěžit se jednou za čas klasikou neuškodí :) Obzvlášť když pro školáky patří mezi povinnou četbu. Četli jste? Popřípadě viděli toto zpracování?

~~~~

Anna Karenina (Keira Knightley) žije v lehce unaveném manželství s vysokým vládním úředníkem (Jude Law), s nímž má malého syna, a její pověst mezi petrohradskou smetánkou nemůže být lepší. Během cesty do Moskvy, kam jede navštívit bratra (Matthew Macfadyen), potká hraběnku Vronskou a na moskevském nástupišti se seznámí i s jejím synem (Aaron Taylor-Johnson), mladým ambiciózním důstojníkem. Letmé setkání stačí k tomu, aby mezi nimi přeskočila jiskra, která se záhy promění v požár, který ani jeden z nich nedokáže a ani nechce uhasit. Chtějí se „jen“ svobodně milovat, ale carské Rusko konce 19. století je vůči podobným excesům velmi netolerantní a umí to dát patřičně najevo.
via. csfd.cz




Český název: Anna Karenina
Originální název: Anna Karenina
Natočeno: 2012
Režie: Joe Wright
Předloha: Lev Nikolajevič Tolstoj
Hrají: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew MacFadyen,Alexandra Roach, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Emily Watson, Olivia Williams, Susanne Lothar, Ruth Wilson, Michelle Dockery, Edward Lewis French, Bill Skarsgård, Holliday Grainger,Eros Vlahos, Guro Nagelhus Schia
Délka: 130 minut
Žánr: Drama / Romantický






~~~~


Jeden z nejslavnějších ruských spisovatelů Lev Nikolajevič Tolstoj se narodil v roce 1828 v Jasné Poljaně. Dětem založil školu, psal učebnice. Zastával nenásilný styl vyučování, který přihlíží k individualitě dětí. Tolstoj se v roce 1862 oženil. Vzal si mladou dívku ze šlechtického rodu. Jejich povahy však byly velmi rozdílné, proto si vzájemně neporozuměli. Ke krizi v manželství přispěl Tolstoj svými častými nevěrami a psychickým týráním. Nutil ženu číst jeho deníky, byl impulzivní, panovačný, neschopný dokončit započaté projekty. Jeho duchovní vývoj se ubíral složitými cestami.

Svými názory a chováním si Tolstoj proti sobě poštval rodinu a byl nucen v roce 1910 rodnou obec opustit. Cestoval vlakem aniž věděl, kam chce vlastně jet. Při tomto cestování onemocněl a zemřel v jedné opuštěné stanici.

Tostoj byl všestrannou literární osobností. Psal díla prozaická, dramatická, ale byl také publicistou, myslitelem, filosofem a pedagogem. Literární dílo Tolstoje je tedy velmi různorodé, stejně tak jako jeho život. Základní Tolstojovou tezí bylo neprotivení se zlu násilím a celkové nenásilí a tato teorie se také prolíná celým jeho dílem. Jedním z hlavních významů L. N. Tolstoje je, že se jako jeden z prvních autorů pokusil ruskou literaturu příblížit západní civilizaci, což se mu svým způsobem také podařilo.