Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání… * Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. * Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.

~~~~

Svět postihla katastrofa. Lidská rasa bažící neustále po moci a novém a novém místě postupně vykácela většinu stromů na planetě Zemi. Což jak jistě víme není vůbec dobré. Následkem toho hladina kyslíku ve vzduchu klesla na úplné minimum. A svět se stal tak prakticky neobyvatelný. Jedinou možností přežití se tak stávají obrovské Kapsule, které obklopují velká města.

Sarah Crossan, irsko-americká autorka, nám přináší další dystopický román, který se snaží zaujmout čtenáře, v dnes již nepřeberném množství této literatury. Opět zde máme hlavní hrdiny obou pohlaví. Opět jeden miluje druhého aniž by ten o tom věděl a ano opět tu nakonec máme jakýsi happy end. Čím je tedy Dech jiný od záplavy průměrných dystopií?

Určitě je to neobvyklý námět, který je kostrou celého příběhu. Svět prakticky bez kyslíku a život v Kapsulích, kde i za to aby jste mohli dýchat musíte draze zaplatit nám dává podklad na velmi zajímavý příběh, který když se ho chopí správné ruce a hlava se může stát perlou mezi knihami ve svém žánru.

Příběh je vyprávěn z pohledu tří hlavních postav. Pro někoho možná ze začátku lehce matoucí, ale věřte mi, zorientujete se velmi rychle. Quinn, Bea a Alina mají zdánlivě společnou pouze školu. Ovšem co by to bylo za literaturu pro mládež (holky) kdyby zde chyběl pravý milostný trojúhelník. Ona miluje jeho, ale on miluje jinou a té třetí je to vlastně více méně fuk. Pro ní jsou důležitější jiné věci. Jako například stromy. Možná si řeknete, "ááá další cajdák pro holky". Jak se to vezme ano i ne. Rozhodně se nejedná o knížku pouze pro dívky. Na to vemte jed. Na své si přijdou kluci. 




Je pravda, že v dystopiích si dnes můžeme vybrat nepřeberné množství knih. Pravdou ovšem zůstává, že jen pár si skutečně zaslouží naši pozornost. Ať už námětem nebo celkovým zpracováním. Dech mezi tyto tituly určitě patří. Nejsilnější jeho stránkou je právě námět, který dokáže čtenáře úplně pohltit. Jistě najdeme pár chybek a nedokonalostí ale ty se najdou skoro u každé knihy. Každopádně pro příznivce dystopií povinnost. A pro vás ostatní příjemná oddechovka, která stoprocentně pobaví.




~~~~


Sarah Crossan vyrůstala v Irsku a Anglii, pak se přestěhovala do Ameriky, kde nyní žije. Vystudovala Warwick University a v roce 1999 získala titul v oboru filosofie a literatura. Dále vystudovala magisterský obor tvůrčího psaní na University of Warwick v roce 2003 a v této době začala psát beletrii. V současnosti vyučuje angličtinu na malé soukromé škole v Hobokenu, New Jersey.







~~~~


Sarah Crossan - Dech / OBÁLKA: Christian Fuenfhausen / PŘEKLAD: Radvan Markus / VYDAL: Baronet / STRAN: 264 / ŽÁNR: sci-fi, dystopie, young adult



MOJE HODNOCENÍ: 85%