Může se člověk zachovat správně, když má na výběr jen dvě špatné možnosti?

Těsně po druhé světové válce je Istanbul místem tajných spojenectví a spiknutí, zároveň jako křižovatka cest z východu na západ a obráceně nabízí nejlepší úkryt špionům, obchodníkům s informacemi, ale i zuboženým uprchlíkům. Američan Leon Bauer pracuje pro americkou tajnou službu. Když je uzavřen mír, Leon si pomalu začne balit, pak však dostane poslední úkol: Postarat se o špiona, kterého Američané potřebují dostat za hranice, a kterého by rádi získali i Rusové. Jakmile si ho Leon převezme, zjistí, že ho pronásledují dvě mocnosti, několik tajných služeb, turecká policie – a jeho vlastní svědomí. Navíc mu do života nečekaně vstoupí láska... Leon stojí před rozhodnutím: Je ochoten chránit život nemorálního člověka, za nějž převzal odpovědnost, za každou cenu?

~~~~

Istanbul, město mnoha kultur a tváří. Svojí unikátní polohou na rozhraní Evropy a Asie láká v dnešních dobách davy turistů. Jak tomu ovšem bylo v době druhé světové války a těsně po ní? Město prošpikované špiony a vládními agenty všech národností sváděli své vlastní tajné války ve městě nad Bosporem a právě sem nás zavádí Joseph Kanon ve svém posledním románu Istanbul: Křižovatka cest.

Joseph Kanon, v našich končinách ne moc známý autor, přesto jeho díla patří mezi ty úspěšná. Příkladem může být kniha Berlínské spiknutí, která se dočkala i své filmové podoby s hlavními představiteli včele s Georgem Clooneym a Cate Blanchett. Autor má evidentně období kolem druhé světové války velmi rád. A tak čtenáře po Berlínském spiknutí, které se odehrává v období Postupimské konference přenáší na jihovýchod do města dvou světadílů, do Istanbulu, kde roztáčí kolotoč událostí svého nového špionážního thrilleru.

Druhá světová válka právě skončila, je to pár dní co Němci složili své zbraně a lidé se postupně vrací do svých domovů. Všude tomu tak ovšem není. Istanbulu se boje vyhnuly, ovšem nedá se říct, že by se zde nebojovalo. V těchto dobách byl Istanbul městem špionů a tajných vládních organizací, které zde vedly své tajné války, spiknutí a spojenectví.

Leon Bauer, americký obchodník, který si v těchto neklidných dobách "přivydělává" menšími prácičkami pro americkou tajnou službu dostává svůj poslední úkol než odjede z Turecka zpět domů do Států. Dostat amerického špiona ze země a hlavně z dosahu Rusů, kteří o něj mají enormní zájem. Na první pohled nic složitého vyzvednout - ukrýt - odevzdat práce na jednu noc, která mu rozhodně finančně pomůže. Jak to tak ovšem bývá nic nemusí být tak jednoduché jak to vypadá. A tak se Leon dostává mezi mlýnské kameny tajných služeb a turecké policie, které mu nic nedarují a Leonovi nezbývá nic jiného aby se postaral hlavně o to aby vůbec přežili.

Při slovu špion se spoustě lidí vybaví vybaví agent jejího veličenstva James Bond 007. Tím pádem neznalý žánru očekávají spoustu akce a přestřelek. Ovšem chyba lávky v Kanonově Istanbulu očekávejte příběh který plyne svým tempem a jen občas přidá nějakou tu akci jako takovou, autor se zaměřuje na jednotlivé postavy s jejich dilematy a rozhodnutími, které mohou ovlivnit spoustu životů. Autor tedy především řeší psychologickou rovinu postav a jejich pocity, než na horu akce. Ne nadarmo je tento román přirovnáván k Remarqueovu stylu psaní.

Díky tomuto rozhodně není Istanbul pro všechny čtenáře. Pokud hledáte oddychovou literaturu poohlédněte se radši po jiném titulu. Čtenáři, kteří očekávají do detailu propracovaný příběh budou zcela jistě nadšeni. A právě detaily jsou hlavní devizou knihy. Autor popisuje veškeré detaily města do podrobností, že na vás atmosféra přímo dýchá. Nemluvě o popisných pasážích a dialozích právě v Remarqueově stylu, čímž je kniha pro běžného čtenáře samozřejmě hůře stravitelná. Pokud jste ovšem zastánci literatury pro náročné čtenáře budete s autorova příběhu rozhodně nadšeni.

Tímto bych chtěl poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Istanbul si můžete objednat například na jejich stránkách zde.

~~~~


Joseph Kanon se narodil ve městě Nanticoke v americkém státě Pensylvánie. Studoval na Harvardu a v Cambridge, pracoval v knižních nakladatelstvích. Od roku 1995 se naplno věnuje psaní vlastních knih. Na kontě má pět úspěšných románů, podle jednoho z nich byl natočený film Berlínské spiknutí (The Good German) s Georgem Clooneym a Cate Blanchettovou.






~~~~




Joseph Kanon - Istanbul (Křižovatka cest) PŘELOŽIL:  Jana Pacnerová / VYDAL: Fortuna Libri / STRAN: 376 / ŽÁNR: špionážní thriller



MOJE HODNOCENÍ: 80%