Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů…

~~~~

O Nástrojích smrti se toho v poslední době napsalo až až. První díl nám zfilmovali a KONEČNĚ jsme se dočkali dotisku, ale hlavně nových obálek. Snad mi Mladá Fronta odpustí, ale Mirek Dušín se prostě vážně nepovedl. Já osobně, když sem ho viděl v knihkupectví naživo, tak i přes lákavou cenu sem odolal a vyhnul se mu obloukem :D Ta obálka byla prostě moc i na mne. A že snesu hodně :) Dost ale bylo probírání přebalů a obálek pojďme se na Město z kostí kouknout trošku víc z blízka.

Cassandru Clare asi většině z vás představovat nemusím. Jedni čtenáři ji vynášejí do nebes za tuhle úžasnou sérii a nedají na ní dopustit. Ovšem pak existuje skupinka, která Cassandru zatracuje na zahraničních blozích to bylo hodně propírané a Cassandra se musela několikrát obhajovat z údajného plagiátorství. Ať jsou důkazy zjevné nebo ne, Nástroje smrti jsou fenomén, který si získal řadu fanoušků a spoustu dalších ještě získá.

Clary Frayová je úplně obyčejná dívka, nebo si to alespoň myslela do chvíle než se stala svědkem vraždy v newyorském klubu Pendemonium. Problém ovšem je, že útočníky ani oběť nikdo kromě Clary nevidí. Aby toho navíc nebylo málo mrtvola prostě zmizí, vypaří se jak pára nad hrncem, a nezbude po ní ani kapka krve. Během následujících čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do víru událostí, které jí obrátí život naprosto naruby. Když pomineme fakt že vlkodlaci, upíři, čarodějové a podobná havěť existují, pořád zůstává problém asi největší Claryna matka zmizela neznámo kam a jediní, kdo jí může pomoci, jsou její noví známí "lovci stínů".


Cassandře se povedlo vytvořit velice propracovaný příběh se světem, ze kterého se vám bude tajit dech. Každé místo zde má svůj význam a hraje nezanedbatelnou úlohu v celkovém příběhu, který se před čtenářem postupně otevírá. Ovšem přes veškeré klady knihy jsem se nemohl zbavit dojmu, že čtu něco povědomého. Jakoby už to tu jednou bylo. Těžko říct jestli je to tím že young adult knihy si jsou tolik podobné a námětově mají k sobě hodně blízko, nebo to bylo něčím jiným. Ale připadal jsem si jako bych četl několik oblíbených sérií dohromady. Neříkám, že je to úplně špatně, ale maličko to někoho může rušit a kazit mu tak celkový zážitek z příběhu.


Přes veškeré klady a zápory knihy si dozajista zaslouží své fanoušky. Buď jak Buď jedná se o vcelku zajímavou sérii, která dokáže zaujmout, například humorem, akčními scénami, nebo pro něžnější pohlaví romantickou dějovou linkou, kterou asi pánové moc neocení. Od tuctové fantasy příběh dokázal pěkně vygradovat i když občas dokáže být pěkně rozevlátý a možná až zbytečně natažený. Plný počet si rozhodně kniha nezaslouží, ale i přes to se nejedná o šedý průměr, který zapadne v záplavě podobných knih na které můžeme v knihkupectvích narazit.

~~~~

Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku.
Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.






~~~~


Cassandra Clare - Město z kostí (Nástroje smrti #1) / PŘELOŽIL: Eva Maršíková VYDAL: Knižní Klub / STRAN: 416 / ŽÁNR: sci-fi, fantasy, young adult



MOJE HODNOCENÍ: 80%