Profesor Challenger se vydává s celou výpravou do povodí Amazonky, aby dokázal svůj dřívější objev, který vědecký svět naprosto odmítá. V džungli naši hrdinové objevují ztracený svět, kde dosud žijí dinosauři a jiná prehistorická zvířata. Je to však nanejvýš nebezpečný svět a celá expedice se zvrhne ve zběsilý útěk. Dobrodružství končí triumfálním návratem do Londýna a profesor konečně může podepřít svá tvrzení nezvratnými důkazy.


Sir Arthur Conan Doyle to není jen jeho nejznámější postava Sherlock Holmes. Tento autor stojí za celou řadou dalších příběhů, mezi které patří i velmi oblíbený Ztracený svět. Příběh, který byl ztvárněn již ve všech možných podobách a adaptacích. A právě Ztracený svět si vybral český kreslíř Petr Kopl, jako další dílo, které zařazuje do své komiksové řady Victoria Regina.

Petr patří bezesporu mezi nejplodnější naše autory. Doslova chrlí jeden komiks za druhým, jediným negativem tak je fakt, že nakladatelé jeho díla nestíhají ani vydávat. Po několika předchozích dílech, které vydalo nakladatelství Zoner, se Koplova tvorba přesouvá o dům dál. Po Fragmentu a Zoneru, tak Victoria Regina našla nový domov u nakladatelství Grada.

Jak je u Kopla zvykem i tentokrát sáhl po ověřeném příběhu, který je všeobecně známý. Dobrodružství profesora Challengera a jeho výpravy do povodí Amazonky si získalo od svého vydání bezpočet fanoušků a nadšených obdivovatelů. Nejedno malé dítě tak zatoužilo vydat se do cizích krajů a objevovat pradávné příšery, které znaly například z kreseb Zdeňka Buriana. A právě tento příběh se autor rozhodl přepracovat do své komiksové řady Victoria Regina.

Fanoušci jsou s konceptem Victorie Reginy zajisté seznámeni. Kdyby přeci jen někomu smysl unikl malé připomenutí nezaškodí. Petr zde spojuje zajímavé romány a postavy konce 19. století. Díky tomu se tak i ve Ztraceném světě setkáme například s postavou doktora Watsona nebo Moriartym. Nechybí ani narážky na další díla, velmi zajímavým zpestřením je zakomponování prvků z R.U.R. Karla Čapka.

Co se týče kresby, ta se nese v duchu ostatních Petrových komiksů a zapadá tak do celé jeho řady. A právě Koplova kresba je nejdiskutovanějším tématem. Najdete zde velké množství příznivců, ale i odpůrců. Nesmíme ovšem zapomínat na to, že Kopl má na rozdíl od od amerických autorů skoro nulovou podporu a kreslí a píše komiksy především pro dobrý pocit, protože co si budeme namlouvat, v našich poměrech uživí literatura málokoho.

Ztracený svět skvěle zapadá mezi ostatní autorovy kousky a doplňuje tak střípky informací k ostatním jeho dílům. Přesto zamrzí fakt, že Koplovi komiksy vychází již u čtvrtého nakladatele a pokaždé s malinko jiným formátem. Díky tomu tak bohužel nesedí velikostně vedle sebe. Snad se některý z vydavatelů smiluje a vydá Petrovu tvorbu komplet v uceleném grafickém stylu a ve stejných velikostech. Navíc proč by to nemohla být právě Grada, která má s komiksy bohaté zkušenosti.






Kniha vychází v nakladatelství Grada.
Objednávat můžete například zde.

Petr Kopl se narodil v Třebíči, kde vystudoval obchodní školu. Jeho láskou byl odjakživa komiks specifického stylu zvaný cartooning. Jeho kresby a ilustrace znají dnes čtenáři i v USA, Koreji a Finsku. Ilustroval celou řadu knih, jmenujme alespoň sérii Dobrodružné výpravy do minulosti a pohádku The Goat With the Golden Hornsamerického autora Roberta Wortocka, která vyšla v USA, Vesmírní záchranáři nebo veleúspěšné Štěky dne. Petr Kopl se nevěnuje pouze ilustrování, je také hercem ve dvou divadelních spolcích. Se skupinou DeFactoMimo procestoval téměř celý svět.




Petr Kopl - Ztracený svět

Předloha: Arthur Conan Doyle
VYDAL: Grada  
STRAN: 116
ŽÁNR: dobrodružné, Komiks


MOJE HODNOCENÍ: 80%