Legendární science-fiction román - předloha stejnojmenného velkofilmu. 
NEBULA 1985 & HUGO 1986
Země je opět v nebezpečí. Mimozemská rasa je připravena k rozhodujícímu úderu. Přežití lidstva závisí na vojenském géniovi, který by měl vetřelce porazit. 
Ale kdo jím bude?
Ender Wiggin. Geniální. Nemilosrdný. Lstivý. Mistr taktiky a strategie. A dítě.

~~~~

Před více než pětadvaceti lety spatřila světlo světa kniha, která ovlivnila miliony čtenářů po celém světě. Enderova hra získala nejprestižnější ocenění ve svém žánru a dala vzniknout legendě, která je i po více než čtvrt století stále aktuální a oblíbená u čtenářů. Vstupme spolu s Enderem do hry o osud světa.

Když v roce 1985  vydal O. S. Card svůj útlý román Enderova hra, okamžitě si získal velkou oblibu u čtenářů. Její úspěch umocnilo navíc získání prestižního ocenění NEBULA a HUGO. Tento husarský kousek navíc Card zopakoval i druhý dílem Enderova cyklu - Mluvčí za mrtvé. Dnes, o 27 let později, se navíc tento již klasický kousek dočkal i filmového zpracování, v němž si zahrál i nestárnoucí Harrison Ford a spousta dalších neméně známých herců. A právě u příležitosti uvedení filmu do kin, se nakladatelství Laser-Books rozhodlo, uvést Enderovu hru v novém vydání s filmovým přebalem.

Uplynulo již přes padesát let od posledního útoku Termiťanů na Zemi, kdy lidstvo přežilo jen díky nasazení a odvaze pilotů, kteří tváří tvář smrti odrazili již druhou invazi mimozemšťanů i za cenu vlastních ztrát. Vůdci na Zemi se ovšem úspěchem nenechali ukolébat, a tak se celou dobu připravují na další bitvu s touto rasou. Již od útlého věku vybírají děti, které mají zvláštní nadání. Ti nejlepší a nejchytřejší bojují mezi sebou o to, kdo má šanci se stát velitelem mezinárodní flotily a jedinou nadějí pro lidstvo.


Ender Wiggins mezi spolužáky vyniká ve všech směrech, je jednička ve třídě i v bitevní místnosti. Díky kombinaci inteligence a strategického myšlení má nad ostatními výhodu. Navíc proti němu nestojí jen děti, ale zdá se, že i velitelé školy mu život nijak neulehčí. Je na vše sám, nikdo mu nepomůže. Kde se ovšem skrývá pravda?


Na první pohled se může zdát, že tato kniha je jedno velké klišé. Jediný vyvolený může spasit svět a nastolit mír v celém vesmíru. Ovšem nic nemusí být ve skutečnosti tak, jak to na první pohled vypadá. A právě toto je případ i Enderovy hry. Relativně jednoduchý a předvídatelný příběh dotáhl O.S. Card k dokonalosti, ve kterém vás autor již od počátku vtáhne do děje a nepustí až do samotného konce.


Rozhodně tomu napomáhá prostředí ve kterém se kniha odehrává. Bitevní škola, kterou si každý čtenář může upravit k obrazu svému a představit si to nejfantastičtější dílo, jaké je člověk schopen vytvořit. A v neposlední řadě samozřejmě postavy. Postavy dětí, které jsou nuceni se rozhodovat a jednat jako dospělí, nenechají klidným asi žádného čtenáře. Opravdu jen málokdo by si přál sdílet s nimi jejich dětství.


Mnoho sci-fi literatury je pro běžného čtenáře naprosto nedostupnou záležitostí. Autoři mají ve zvyku nás zahltit odbornými termíny a stovkami stran popisu, jak se co vůbec ve stavu beztíže chová. V tomto se Enderova hra od těchto opusů naprosto liší. Card zbytečně čtenáře nezatěžuje termíny a popisy, které by mu řekli asi tolik, jako kdybyste psa učili velkou násobilku.

Na necelých tři sta stranách ani není moc prostoru pro nějaké rozepisování a tak dostaneme jen to nejnutnější abychom vůbec pochopily fungování Enderova vesmíru. Zbytek autor plně nechává na čtenářově představivosti.  Celá kniha by se dala přirovnat k jízdě na horské dráze, takové nahoru a dolu abychom si na konci plní dojmů a nadšení řekli, že chceme ještě.


Zářným příkladem jedinečnosti této knihy je její konec, kdy si čtenář myslí, že na něj čeká již jen epilog, ale autor dokáže překvapit i na pár posledních stranách. Jedinou chybou této knihy je, že je prostě moc krátká, kdy po dočtení budete chtít přídavek. Z těchto důvodů patří Enderova hra mezi to nejlepší co můžeme v žánru sci-fi najít a rozhodně by neměla uniknout žádnému fanouškovi fantastických příběhů a cest do vesmíru.



~~~~

Orson Scott Card pochází ze staré mormonské rodiny. Ještě jako dítě se s rodiči, Willardem a Peggy Cardovými, přestěhoval do San Matea v Kalifornii. Když v roce 1964 získal jeho otec místo na Arizonské státní univerzitě, odstěhovala se rodina do města Mesa v Arizoně. Když bylo Cardovi 16, přesunuli se do Salt Lake City v Utahu, tamní univerzitu Orson Scott Card dostudoval v roce 1981. Mezitím ovšem v letech 1971–1973 působil jako mormonský misionář v Brazílii a v květnu 1977 si vzal svou ženu Kristine Allen. První dítě – Michael Geoffrey – se narodilo o rok později. Michael a jeho sourozenci Emily Janice, Charles Benjamin, Zina Margaret a Erin Louisa dostali jména podle oblíbených spisovatelů svých rodičů: Geoffrey Chaucerovi, Emily Brontëové, Emily Dickensonová, Charlesi Dickensovi, Margaretě Mitchellové a Luise Mae Alcottové. Charles zemřel nedlouho po svých sedmnáctých narozeninách a Erin krátce po narození. Z Utahu se Cardovi odstěhovali do South Bendu v Indianě a pak do Greensboro v Severní Karolíně, kde žijí dosud.

Je také aktivní politický přispěvatel a mluvčí. Krátce po teroristických útocích 11. září 2001 začal psát sloupek pro místní noviny Greensboro Rhino Times nazvaný nejprve „War Watch“, později přejmenovaný na „World Watch“, tyto příspěvky lze nalézt na jeho oficiální stránce. Přestože je demokrat, slovně podpořil amerického prezidenta George W. Bushe ve válce v Afghánistánu a Iráku, podpořil také Patriot Act a americkou podporu státu Izrael. Odsoudil také sňatky mezi jedinci stejného pohlaví a aktivity proti globálnímu oteplování. Na druhou stranu podporuje vládní výzkum alternativních energetických zdrojů a odklon od využívání fosilních paliv.

~~~~


Orson Scott Card - Enderova hra PŘEKLAD: František Nešpor /  VYDAL: Laser Books / STRAN: 280 / ŽÁNR: sci-fi




MOJE HODNOCENÍ: 95%