Dneska jsem se rozhodl, že se zaměřím na severskou detektivku. Jelikož jsem zjistil, že sice spousta z vás o ní povědomí má ale například vůbec netuší, že Muži, kteří nenávidí ženy patří do nějaké série. Už je asi jasné, že dneska chci připomenout první díl matky všech severských detektivek od Stiega Larssona.

Upřímně většinou se do kritiky nepouštím, ale tady mi to nedá. Každopádně to berte jako můj naprosto subjektivní názor. Muži, kteří nenávidí ženy se dočkali dvojího zfilmování. Původní je švédská krimi a již jsou zfilmované všechny tři díly. Druhé zfilmování je jak už tak bývá to americké. A upřímně pokud můžu doporučit radši se koukněte na to původní švédské. Nemůžu si pomoc ale styl bum bác Hollywood mi k Miléniu vůbec nesedí a nemá tu správnou atmosféru chladného severu. :)

A co vy? Viděli jste už některou adaptaci? Která je podle vás lepší?

~~~~

Před čtyřiceti lety zmizela Harriet Vangerová z rodinného setkání konaného na ostrově, který vlastnil a obýval mocný klan Vangerů. Přestože nebylo Harrietino tělo nikdy nalezeno, je její strýc přesvědčen, že šlo o vraždu, jejímž pachatelem je někdo z jeho rodiny. Rodiny, jejíž členové jsou mezi sebou sice spjati pevnými pouty, ale která je jinak zcela nefunkční. 


K vyšetření tohoto případu si proto najme investigativního novináře Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), kterému pomáhá drsná potetovaná počítačová hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace). Lisbeth Salanderová je mladá žena jako vystřižená z Tarantinových filmů, s tajemnou minulostí, za kterou se mstí a která z ní učinila skutečného outsidera. Je hackerkou světového formátu - s naprostou samozřejmostí se pohybuje ve virtuálním světe, kde je schopná získat jakoukoliv informaci, kterou chce. Kromě toho je neobyčejně inteligentní a má skvělou fotografickou paměť. Jakmile Blomkvist a Salanderová zasadí Harrietino zmizení do rámce četných podivných vražd, které se staly téměř před čtyřiceti lety, začíná se rozplétat temná a děsivá rodinná historie…
via. csfd.cz

~~~~


Český název: Muži, kteří nenávidí ženy
Originální název: Män som hatar kvinnor
Natočeno: 2009
Režie: Niels Arden Oplev
Předloha: Stieg Larsson
Hrají: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Björn Granath, Annika Hallin, Michalis Koutsogiannakis, Peter Andersson, Peter Haber, Sven-Bertil Taube, Ingvar Hirdwall, Tomas Köhler, Sofia Ledarp, Tehilla Blad, David Dencik, Ewa Fröling, Kalled Mustonen
Délka: 180 minut
Žánr: Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller








~~~~


Stieg Larsson, druhý nejprodávanější autor beletrie na světě za rok 2008, byl švédský novinář, spisovatel a významný odpůrce pravicového extremismu, který se ve světě proslavil především trilogií Milénium. Jako Karl Stig-Erland Larsson se narodil 15. srpna 1954 v severním Švédsku. Zemřel ve Stockholmu 9. listopadu 2004 na těžký infarkt jen čtrnáct dní poté, co dokončil poslední knihu trilogie.